Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Camembert

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Camembert to miękki ser podpuszczkowy, pochodzący z Francji. Swoją nazwę zawdzięcza miejscowości w Normandii, gdzie w XVIII w. została opracowana jego receptura. Oryginalny ser produkuje się z niepasteryzowanego mleka, a następnie pakuje w papier i drewniane pudełeczko. Okrągły kształt i charakterystyczna, delikatna kremowa konsystencja – to prawdziwy skarb Normandii, czyli oryginalny camembert. Kalorie to jeden z minusów sera, jak wszystkie odmiany jest wysokokaloryczny. Aby pozbyć się kalorii z plasterka camemberta trzeba 10 minut jeździć rowerem.

Jak smakuje camembert?

W jego dojrzewaniu biorą udział pleśnie, stąd charakterystyczny smak i aromat sera. Camembert doskonale smakuje jako przekąska serwowany na desce serów z orzechami, winogronami i czerwonym winem. Panierowany camembert podawany na ciepło z żurawiną może służyć jako przystawka lub samodzielne danie. Ser camembert smażony w maśle to bomba kalorii, warto o tym pamiętać zanim spałaszuje się całą porcję na kolację. Camembert pokrojony na plastry i lekko roztopiony dobrze komponuje się ze szpinakiem, np. w nadzieniu do naleśników wytrawnych. Charakterystyczny smak sera doda aromatu filetom z kurczaka czy sałatce z truskawkami i orzechami.