Camembert
Camembert to miękki ser podpuszczkowy, pochodzący z Francji. Swoją nazwę zawdzięcza miejscowości w Normandii, gdzie w XVIII w. została opracowana jego receptura. Oryginalny ser produkuje się z niepasteryzowanego mleka,...
Czytaj więcej
Camembert to miękki ser podpuszczkowy, pochodzący z Francji. Swoją nazwę zawdzięcza miejscowości w Normandii, gdzie w XVIII w. została opracowana jego receptura. Oryginalny ser produkuje się z niepasteryzowanego mleka, a następnie pakuje w papier i drewniane pudełeczko. Okrągły kształt i charakterystyczna, delikatna kremowa konsystencja – to prawdziwy skarb Normandii, czyli oryginalny camembert. Kalorie to jeden z minusów sera, jak wszystkie odmiany jest wysokokaloryczny. Aby pozbyć się kalorii z plasterka camemberta trzeba 10 minut jeździć rowerem.
Jak smakuje camembert?
W jego dojrzewaniu biorą udział pleśnie, stąd charakterystyczny smak i aromat sera. Camembert doskonale smakuje jako przekąska serwowany na desce serów z orzechami, winogronami i czerwonym winem. Panierowany camembert podawany na ciepło z żurawiną może służyć jako przystawka lub samodzielne danie. Ser camembert smażony w maśle to bomba kalorii, warto o tym pamiętać zanim spałaszuje się całą porcję na kolację. Camembert pokrojony na plastry i lekko roztopiony dobrze komponuje się ze szpinakiem, np. w nadzieniu do naleśników wytrawnych. Charakterystyczny smak sera doda aromatu filetom z kurczaka czy sałatce z truskawkami i orzechami.