Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faszerowane pieczarki prażonym kuskusem

Opis wykonania

Kuskus uprażony, z cebulką, pieczarkami, jajkami i przyprawami połączony, pieczarkowe kapelusze wypełnione i w piekarniku upieczone.

Kuskus wysypujemy na blachę i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przesypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą 2 mm powyżej powierzchni kaszki, odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy ze skórki, odcinamy nóżki i wydrążamy kapelusze za pomocą łyżeczki do arbuza (kapelusze odkładamy). Nóżki i wydrążoną część pieczarek kroimy w drobne kawałeczki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy. Dodajemy kapary i doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do przestygnięcia. Kuskus dodajemy do podsmażonej cebulki z pieczarkami, dodajemy roztrzepane jajko, szczypiorek i całość mieszamy. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem z kuskusu i układamy je na wysmarowanej olejem formie porcelanowej lub szklanej do pieczenia. Wierzch posypujemy startym serem camembert. Pieczarki pieczemy ok. 20 min w 200°C