Carbonara
Spaghetti carbonara to tradycyjny włoski przepis. Jego pochodzenie nie jest do końca znane. Prawdopodobnie był przygotowywany przez pasterzy, żołnierzy lub górników. To danie łatwe do przygotowania w każdych warunkach...
Czytaj więcej
Spaghetti carbonara to tradycyjny włoski przepis. Jego pochodzenie nie jest do końca znane. Prawdopodobnie był przygotowywany przez pasterzy, żołnierzy lub górników. To danie łatwe do przygotowania w każdych warunkach oraz kaloryczne, dzięki czemu syci na długo. Sos przygotowuje się z jaj, pieprzu, podgardla oraz parmezanu lub sera pecorino. Do sosu zawsze podaje się makaron spaghetti.
Przepis na tradycyjną carbonarę
Przygotowanie zaczyna się od gotowania makaronu. W tym czasie podsmaża się pokrojone drobno podgardle. Zamiast pogardla wykorzystuje się również poliki wieprzowe. Gdy mięso się zrumieni należy zdjęć patelnię z ognia i odsączyć kawałki podgardla z tłuszczu. Jajka ubija się z pieprzem w osobnym naczyniu. Następnie delikatnie dodaje się starty na drobnych oczkach ser. Aby sos był bardziej kremowy i puszysty, można dodać surowe żółtko.
Ugotowany i ciepły makaron łączy się z podsmażonym podgardlem a następnie dodaje się jajeczny sos. Pod wpływem temperatury makaronu i mięsa jajka lekko się zetną, oblepiając makaron i mięso. Warto pamiętać, że Włosi często wykorzystują w swoich daniach wodę z gotowania makaronu. Dodaje się ją bezpośrednio do makaronu lub sosu.
Inne spojrzenie na carbonarę
Na przestrzeni czasu powstało wiele wersji carbonary, w tym również carbonara z dodatkiem śmietany czy boczku zamiast podgardla – ta wersja jest obecnie najpopularniejsza. Wykorzystując śmietanę dodaje się ją do masy jajecznej. Modyfikacjom ulega również kształt tradycyjnie podawanego makaronu, który można zamienić np. na tagliatelle.