Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Carbonara

Carbonara

Spaghetti carbonara to tradycyjny włoski przepis. Jego pochodzenie nie jest do końca znane. Prawdopodobnie był przygotowywany przez pasterzy, żołnierzy lub górników. To danie łatwe do przygotowania w każdych warunkach...

Czytaj więcej
Carbonara
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Spaghetti carbonara to tradycyjny włoski przepis. Jego pochodzenie nie jest do końca znane. Prawdopodobnie był przygotowywany przez pasterzy, żołnierzy lub górników. To danie łatwe do przygotowania w każdych warunkach oraz kaloryczne, dzięki czemu syci na długo. Sos przygotowuje się z jaj, pieprzu, podgardla oraz parmezanu lub sera pecorino. Do sosu zawsze podaje się makaron spaghetti.

Przepis na tradycyjną carbonarę

Przygotowanie zaczyna się od gotowania makaronu. W tym czasie podsmaża się pokrojone drobno podgardle. Zamiast pogardla wykorzystuje się również poliki wieprzowe. Gdy mięso się zrumieni należy zdjęć patelnię z ognia i odsączyć kawałki podgardla z tłuszczu. Jajka ubija się z pieprzem w osobnym naczyniu. Następnie delikatnie dodaje się starty na drobnych oczkach ser. Aby sos był bardziej kremowy i puszysty, można dodać surowe żółtko.

Ugotowany i ciepły makaron łączy się z podsmażonym podgardlem a następnie dodaje się jajeczny sos. Pod wpływem temperatury makaronu i mięsa jajka lekko się zetną, oblepiając makaron i mięso. Warto pamiętać, że Włosi często wykorzystują w swoich daniach wodę z gotowania makaronu. Dodaje się ją bezpośrednio do makaronu lub sosu.

Inne spojrzenie na carbonarę

Na przestrzeni czasu powstało wiele wersji carbonary, w tym również carbonara z dodatkiem śmietany czy boczku zamiast podgardla – ta wersja jest obecnie najpopularniejsza. Wykorzystując śmietanę dodaje się ją do masy jajecznej. Modyfikacjom ulega również kształt tradycyjnie podawanego makaronu, który można zamienić np. na tagliatelle.