Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Spaghetti

Spaghetti

Spaghetti to rodzaj cienkiego i długiego makaronu. Potrawy z makaronem w najróżniejszych wariantach kojarzone są z Włochami, ponieważ to właśnie tam upowszechnił się zwyczaj jadania tego typu potraw. Długie...

Czytaj więcej
Spaghetti
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Spaghetti to rodzaj cienkiego i długiego makaronu. Potrawy z makaronem w najróżniejszych wariantach kojarzone są z Włochami, ponieważ to właśnie tam upowszechnił się zwyczaj jadania tego typu potraw. 

Długie nitki makaronu z sosem pomidorowym, posypane parmezanem i świeżą bazylią to najpopularniejsza i można powiedzieć podstawowa wersja włoskiego makaronu. Dodatek mielonego mięsa sprawi, że danie to stanie się niezwykle popularnym spaghetti bolognese. 

Spaghetti na dobre trafiło do menu polskich domów, stając się jedną z ulubionych pozycji. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i nie wymagające specjalnych umiejętności spaghetti smakuje nawet niejadkom. A możliwości przygotowania tego dania jest naprawdę dużo, spaghetti to makaron, który podawać możemy z różnymi sosami.

 

Jak zrobić sos do spaghetti 

 

Przepis na spaghetti bolognese, czyli makaron z mięsem i sosem pomidorowym jest prosty i smaczny. Puszka dojrzałych w słońcu pomidorów czy passaty, zmielona wołowina, czosnek, tymianek, oregano, świeża bazylia i parmezan – to składniki na sos do spaghetti bolognese. Jeśli ten sam sos przygotujesz bez mięsa, otrzymasz spaghetti neapolitana.

 

Z czym jeść spaghetti

 

Oprócz najpopularniejszych w Polsce sosów na bazie pomidorów, makaron spaghetti we Włoszech podawany jest z: 

  • sosem serowo - jajecznym i boczkiem, czyli carbonara, 

  • z pulpecikami, 

  • aglio olio. 

Ale długie nitki makaronu smakują wyśmienicie także z dodatkami skomponowanymi według własnych pomysłów. W Akademii Smaku znajdziesz inspiracje i podpowiedzi, jak zrobić spaghetti na inny niż klasyczny sposób. Jak jeszcze jeść spaghetti? Sprawdź poniższe przepisy na: 

  • spaghetti z kurkami, 

  • spaghetti z pesto, 

  • spaghetti z anchois. 

Z kolei amatorom oscypka polecamy spaghetti w sosie serowym z dodatkiem tego regionalnego przysmaku.

Pomysłów na podanie spaghetti jest mnóstwo, wypróbuj nasze przepisy lub skomponuj własny.