Spaghetti

Spaghetti

 

Długie nitki makaronu z sosem pomidorowym, posypane parmezanem i świeżą bazylią. Z mięsem lub bez mięsa. Spaghetti na dobre trafiło do menu polskich domów, stając się jedną z ulubionych pozycji. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i nie wymagające specjalnych umiejętności spaghetti smakuje nawet niejadkom. A możliwości przygotowania tego dania jest naprawdę dużo, bo, o ile w polskiej kuchni spaghetti to danie, we włoskiej spaghetti to długi cienki makaron, który podawać możemy z różnymi sosami.

 

Jak zrobić sos do spaghetti 

 

Przepis na spaghetti, czyli makaron z sosem pomidorowym jest tak prosty, jak smaczny. Puszka dojrzałych w słońcu pomidorów lub samych pomidorów czy passaty, zmielona wołowina, czosnek, tymianek, oregano, świeża bazylia i parmezan – to składniki na sos do spaghetti bolognese, czyli dania, które w Polsce nazywamy spaghetti. Jeśli ten sam sos przygotujesz bez mięsa, otrzymasz spaghetti neapolitana.

 

Z czym jeść spaghetti

 

Oprócz najpopularniejszych w Polsce sosów na bazie pomidorów, makaron spaghetti we Włoszech podawany jest z: 

 

 

Ale długie nitki makaronu smakują wyśmienicie także z dodatkami skomponowanymi według własnych pomysłów. W Akademii Samku znajdziesz inspiracje i podpowiedzi, jak robić spaghetti na inny niż klasyczny sposób. Jak jeszcze jeść spaghetti? Oto przepis na: 

spaghetti z kurkami

spaghetti z pesto

spaghetti z anchois

 

A amatorom oscypka polecamy spaghetti w sosie serowym z dodatkiem tego regionalnego przysmaku.

Pomysłów na podanie spaghetti jest mnóstwo, wypróbuj nasze przepisy lub skomponuj własny.