Carbonara z przegrzebkami.
2 porcje
30 min
Średnie
Składniki
Carbonara z przegrzebkami.
Carbonara z przegrzebkami.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do gotującej się wody dodaj trochę soli oraz oliwy i wrzuć makaron. Gotuj od czasu do czasu, miesza-jąć – makaron ma być al. dente. Boczek pokrój w cienkie paski, na rozgrzaną patelnie nalej odrobinę oliwy i wrzuć boczek, smaż na niewielkim ogniu. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i dodaj do smażonego boczku, smaż aż cebula się zarumieni. Ściągnij nadmiar tłuszczu, a następnie dodaj pokrojone na cztery części przegrzebki i delikatnie podsmaż, nie za długo żeby się nie zrobiły twarde.
Do całości wrzuć ugotowany makaron i porządnie przemieszaj wszystko razem. Do osobnej miski dodaj dwa jajka, jedno żółtko, drobno starty parmezan oraz cheddar, tymianek, drobno posiekaną bazylię, sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, dopraw solą i porządnie wymieszaj trzepaczka wszystkie składniki.
Ściągnij z ognia patelnię, odczekaj 30 sekund, żeby temperatura się obniżyła i delikatnie wlej zawartość miski na patelnię z makaronem, cały czas delikatnie mieszając, tak żeby jajka się nie ścięły tylko powstała kremowa masa.
Komentarze