Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyczne spaghetti carbonara z przegrzebkami.

Składniki

100 g Boczek
4 szt. Przegrzebki
30 g Parmezan
30 g Cheddar
1 garść Bazylia
1 szt. Cebula
2 łyżka Oliva
1 szczypta Gałka muszkatołowa
2 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Świerzy tymianek
2 szt. Jajka
1 szt. Żółtko z jajka
100 g Makaron Spaghetti

Opis wykonania

Do gotującej się wody dodaj trochę soli oraz oliwy i wrzuć makaron. Gotuj od czasu do czasu, miesza-jąć – makaron ma być al. dente. Boczek pokrój w cienkie paski, na rozgrzaną patelnie nalej odrobinę oliwy i wrzuć boczek, smaż na niewielkim ogniu. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i dodaj do smażonego boczku, smaż aż cebula się zarumieni. Ściągnij nadmiar tłuszczu, a następnie dodaj pokrojone na cztery części przegrzebki i delikatnie podsmaż, nie za długo żeby się nie zrobiły twarde.

Do całości wrzuć ugotowany makaron i porządnie przemieszaj wszystko razem. Do osobnej miski dodaj dwa jajka, jedno żółtko, drobno starty parmezan oraz cheddar, tymianek, drobno posiekaną bazylię, sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, dopraw solą i porządnie wymieszaj trzepaczka wszystkie składniki.

Ściągnij z ognia patelnię, odczekaj 30 sekund, żeby temperatura się obniżyła i delikatnie wlej zawartość miski na patelnię z makaronem, cały czas delikatnie mieszając, tak żeby jajka się nie ścięły tylko powstała kremowa masa.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych