Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oryginalne spaghetti carbonara robi się z samych jajek, ale dla wyjątkowego smaku warto dodać śmietany i przygotować danie w mniej tradycyjny sposób. Wspaniała uczta dla dwojga albo w gronie przyjaciół.

Składniki

250 g makaronu spaghetti
50 dag parzonego boczku
400 ml śmietany 18%
1 jajko
Sól, pieprz dla smaku
Tarty ser (np. parmezan)

Opis wykonania

Makaron ugotuj al dente. Boczek pokrój w drobną kostkę i podmaż na patelni. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron.

W miseczce wymieszaj śmietanę z solą i pieprzem, dodaj jajko oraz ser. Całość dobrze wymieszaj, a następnie masę wlej do podsmażonego makaronu z boczkiem. Wszystko dobrze wymieszaj przez kilka minut, aż ser i jajko się zetną.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Potrawę podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem, ulubionymi ziołami albo posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Z samodzielnie zrobionym makaronem smakuje niesamowicie!
Patrycja Lewandowska
Klasyczny przepis, bardzo dobry makaron i łatwy do zrobienia
Małgorzata
To danie jest dowodem na to, że nie trzeba się trzymać kurczowo tradycji i warto dorzucić śmietanki do jajka:) a nawet serka mascarpone. Pyszne, aksamitne danie👍
Marta
Włoska klasyka, uwielbiam.
Pafwvcio
Szybkie do wykonania i nieziemskie w smaku!
Sylwucha
Szybkie, treściwe, pyszne. !