Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oryginalne spaghetti carbonara robi się z samych jajek, ale dla wyjątkowego smaku warto dodać śmietany i przygotować danie w mniej tradycyjny sposób. Wspaniała uczta dla dwojga albo w gronie przyjaciół.

Składniki

250 g makaronu spaghetti
50 dag parzonego boczku
400 ml śmietany 18%
1 jajko
Sól, pieprz dla smaku
Tarty ser (np. parmezan)

Opis wykonania

Makaron ugotuj al dente. Boczek pokrój w drobną kostkę i podmaż na patelni. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron.

W miseczce wymieszaj śmietanę z solą i pieprzem, dodaj jajko oraz ser. Całość dobrze wymieszaj, a następnie masę wlej do podsmażonego makaronu z boczkiem. Wszystko dobrze wymieszaj przez kilka minut, aż ser i jajko się zetną.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.



Bosh Logo
Bosh

Potrawę podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem, ulubionymi ziołami albo posiekaną natką pietruszki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Z samodzielnie zrobionym makaronem smakuje niesamowicie!
Patrycja Lewandowska
Klasyczny przepis, bardzo dobry makaron i łatwy do zrobienia
Małgorzata
To danie jest dowodem na to, że nie trzeba się trzymać kurczowo tradycji i warto dorzucić śmietanki do jajka:) a nawet serka mascarpone. Pyszne, aksamitne danie👍
Marta
Włoska klasyka, uwielbiam.
Sylwucha
Szybkie, treściwe, pyszne. !
ewaregina
Szybko i smacznie! Niezawodny przepis. Tym razem dodałam tartą cukinię
Babylington
Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie. Idealna propozycja dla fanów makaronu, takich jak my.
damdlani
Jak włoskie, to musi być dobre
PaniG
Szybkie danie na obiad. Sprawdzony przepis, polecam!
Toporkiewicz
Spokojnie można zrobić z innym makaronem
Toporkiewicz
Pycha, polecam
Marzenna
Pyszniutka posypana parmezanem smakuje bardziej.
Testerka84
Smaczny I syty obiad