Spaghetti carbonara wg Agnieszki Rasiak
4 porcje
45 min
Łatwe
Przepis na klasyczny włoski makaron- spaghetti carbonara z kremowym sosem śmietanowym i boczkiem.
Składniki
400 g Makaron tagliatalle
200 ml Serek mascarpone
4 szt. Jajka
100 g Ser żółty
200 g Boczek parzony wędzony
10 szt. Pomidorki koktajlowe
1 garść Natka pietruszki
100 ml Śmietana
50 g Masło
Spaghetti carbonara wg Agnieszki Rasiak
Spaghetti carbonara wg Agnieszki Rasiak
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody wrzuć makaron i przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, aż uzyska twardość al dente.
- Boczek pokrój w cienkie paski, bądź w dowolnie wybrany kształt.
- Następnie rozbełtaj jajka i wymieszaj je wraz z serem oraz przyprawami.
- Na rozgrzaną patelnie wrzuć boczek i usmaż go z obu stron.
- Gdy boczek zarumieni się dodaj do niego odrobinę wody (może być z gotującego się makaronu) i ugotowany wcześniej makaron.
- Po kilku minutach gotowania dodaj masę jajeczną i energicznie mieszaj, żeby jajka nie ścięły się za mocno.
- Makaron przełóż na patelnię i udekoruj natką pietruszki.
Komentarze