45 min P0DT0H45M0S P0DT0H45M0S Łatwe dla 4 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Przepis na klasyczny włoski makaron- spaghetti carbonara z kremowym sosem śmietanowym i boczkiem. W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody wrzuć makaron i przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, aż uzyska twardość al dente. Boczek pokrój w cienkie paski, bądź w dowolnie wybrany kształt. Następnie rozbełtaj jajka i wymieszaj je wraz z serem oraz przyprawami. Na rozgrzaną patelnie wrzuć boczek i usmaż go z obu stron. Gdy boczek zarumieni się dodaj do niego odrobinę wody (może być z gotującego się makaronu) i ugotowany wcześniej makaron. Po kilku minutach gotowania dodaj masę jajeczną i energicznie mieszaj, żeby jajka nie ścięły się za mocno. Makaron przełóż na patelnię i udekoruj natką pietruszki.