Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Spaghetti carbonara wg Agnieszki Rasiak

Spaghetti carbonara wg Agnieszki Rasiak
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na klasyczny włoski makaron- spaghetti carbonara z kremowym sosem śmietanowym i boczkiem.

Składniki

400 g Makaron tagliatalle
200 ml Serek mascarpone
4 szt. Jajka
100 g Ser żółty
200 g Boczek parzony wędzony
10 szt. Pomidorki koktajlowe
1 garść Natka pietruszki
100 ml Śmietana
50 g Masło

Opis wykonania

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody wrzuć makaron i przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, aż uzyska twardość al dente.
  2. Boczek pokrój w cienkie paski, bądź w dowolnie wybrany kształt.
  3. Następnie rozbełtaj jajka i wymieszaj je wraz z serem oraz przyprawami.Spaghetti carbonara wg Agnieszki Rasiak - zdjęcie 1
  4. Na rozgrzaną patelnie wrzuć boczek i usmaż go z obu stron.Spaghetti carbonara wg Agnieszki Rasiak - zdjęcie 2 
  5. Gdy boczek zarumieni się dodaj do niego odrobinę wody (może być z gotującego się makaronu) i ugotowany wcześniej makaron.
  6. Po kilku minutach gotowania dodaj masę jajeczną i energicznie mieszaj, żeby jajka nie ścięły się za mocno.
  7. Makaron przełóż na patelnię i udekoruj natką pietruszki.Spaghetti carbonara wg Agnieszki Rasiak - zdjęcie 3

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych