Chleb gryczany
Chleb gryczany to doskonała alternatywa dla pszennego i żytniego pieczywa dla osób z celiakią lub stosujących dietę bezglutenową. Kalorycznością jest on zbliżony do pieczywa z innych zbóż. Jedna kromka...
Czytaj więcej
Chleb gryczany to doskonała alternatywa dla pszennego i żytniego pieczywa dla osób z celiakią lub stosujących dietę bezglutenową. Kalorycznością jest on zbliżony do pieczywa z innych zbóż. Jedna kromka chleba gryczanego to około 74 kcal. W przypadku 100 g (4 kromki) jest to blisko 295 kcal.
Rodzaje chleba gryczanego
Chleb gryczany można przygotować na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest wykorzystanie mąki gryczanej oraz drożdży. Zamiast drożdży można wykorzystać przygotowany samodzielnie zakwas.
Kolejnym sposobem na przygotowanie bezglutenowego chleba gryczanego jest moczenie kaszy. Kaszę zalewa się bieżącą wodą i odstawia na minimum 12 godzin. Czas moczenia można wydłużyć nawet do 48 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu kaszę blenduje się z dodatkiem wody, w której była moczona. Wodę należy dodawać stopniowo, by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Na tym etapie można dodać również drożdże suszone lub przygotowany zaczyn drożdżowy. Po przełożeniu ciasta do foremki należy odstawić je by lekko wyrosło (nie jest to jednak konieczne). Chleb z kaszy gryczanej można przygotować także bez drożdży, jednak wtedy czas wyrastania wydłuża się do kilku godzin.