Chleb bez drożdży (gryczany)
![Chleb bez drożdży (gryczany)](https://akademiasmaku.pl/storage/7654/conversions/chleb-bez-drozdzy-gryczany-4827-single.webp)
4 porcje
75 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Chleb bez drożdży (gryczany)
Chleb bez drożdży (gryczany)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9347/conversions/z8Q4tc1L15ft26-thumb.webp)
Kaszę opłucz dokładnie i wrzuć do miski, a następnie zalej wodą.
Przykryj miskę i odstaw na 24 godziny. W tym czasie możesz kilka razy zamieszać zawartością naczynia. Kasza powinna wchłonąć sporą część wody.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9348/conversions/PPLkE1Tjyljlg4-thumb.webp)
Namoczoną kaszę zmiksuj na gładką, białą masę. Jej konsystencja powinna być lejąca, przypominająca gęste ciasto na naleśniki. Dodaj sól i wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach ok. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia (możesz też dodatkowo delikatnie posmarować papier olejem roślinnym).
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9349/conversions/MKKREVAIJOfMua-thumb.webp)
Wlej ciasto do formy i odstaw w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego, zamkniętego piekarnika) na 8–9 godzin.
Po upływie tego czasu ustaw piekarnik na temperaturę 200 stopni (na początek dolne grzanie) i piecz chleb przez godzinę.
Po 10–15 minutach, kiedy zauważysz, że chleb zaczyna ładnie rosnąć, przełącz piekarnik na grzanie dół-góra.
Po upływie 55 minut możesz sprawdzić, przy pomocy patyczka, czy chleb jest upieczony. Wbij w chleb wykałaczkę i sprawdź, czy do patyczka przylepiło się ciasto. Jeśli tak to znaczy, że jeszcze nie jest upieczony.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9350/conversions/Xf6Nr9YZupTN1T-thumb.webp)
Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyciągnąć go z formy i zdjąć papier. Gotowy chleb polecam wystudzić w środku jeszcze gorącego piekarnika (już bez formy), ale z uchylonymi drzwiczkami.
Komentarze