Chleb bez drożdży (gryczany)
4 porcje
75 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 9)
Składniki
Wartości odżywcze
Chleb bez drożdży (gryczany)
Chleb bez drożdży (gryczany)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę opłucz dokładnie i wrzuć do miski, a następnie zalej wodą.
Przykryj miskę i odstaw na 24 godziny. W tym czasie możesz kilka razy zamieszać zawartością naczynia. Kasza powinna wchłonąć sporą część wody.
Namoczoną kaszę zmiksuj na gładką, białą masę. Jej konsystencja powinna być lejąca, przypominająca gęste ciasto na naleśniki. Dodaj sól i wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach ok. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia (możesz też dodatkowo delikatnie posmarować papier olejem roślinnym).
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Wlej ciasto do formy i odstaw w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego, zamkniętego piekarnika) na 8–9 godzin.
Po upływie tego czasu ustaw piekarnik na temperaturę 200 stopni (na początek dolne grzanie) i piecz chleb przez godzinę.
Po 10–15 minutach, kiedy zauważysz, że chleb zaczyna ładnie rosnąć, przełącz piekarnik na grzanie dół-góra.
Po upływie 55 minut możesz sprawdzić, przy pomocy patyczka, czy chleb jest upieczony. Wbij w chleb wykałaczkę i sprawdź, czy do patyczka przylepiło się ciasto. Jeśli tak to znaczy, że jeszcze nie jest upieczony.
Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyciągnąć go z formy i zdjąć papier. Gotowy chleb polecam wystudzić w środku jeszcze gorącego piekarnika (już bez formy), ale z uchylonymi drzwiczkami.
Komentarze