Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chleb gryczany, który przygotowany jest tylko z dwóch składników - kaszy gryczanej i wody. Jest pyszny, prosty i w stu procentach bezglutenowy. Idealny dla osób na diecie eliminacyjnej.

Składniki

500 g - kaszy gryczanej niepalonej
600 ml - wody
1 łyżka - soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
420 kcal
Tłuszcz
3.9 g
Węglowodany
86.6 g
Błonnik
15 g
Białko
7.4 g
Sól
3 g

Opis wykonania

1

Kaszę opłucz dokładnie i wrzuć do miski, a następnie zalej wodą.

Przykryj miskę i odstaw na 24 godziny. W tym czasie możesz kilka razy zamieszać zawartością naczynia. Kasza powinna wchłonąć sporą część wody.

2

Namoczoną kaszę zmiksuj na gładką, białą masę. Jej konsystencja powinna być lejąca, przypominająca gęste ciasto na naleśniki. Dodaj sól i wymieszaj.

Keksówkę o wymiarach ok. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia (możesz też dodatkowo delikatnie posmarować papier olejem roślinnym).

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Wlej ciasto do formy i odstaw w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego, zamkniętego piekarnika) na 8–9 godzin.

Po upływie tego czasu ustaw piekarnik na temperaturę 200 stopni (na początek dolne grzanie) i piecz chleb przez godzinę.

Po 10–15 minutach, kiedy zauważysz, że chleb zaczyna ładnie rosnąć, przełącz piekarnik na grzanie dół-góra.

Po upływie 55 minut możesz sprawdzić, przy pomocy patyczka, czy chleb jest upieczony. Wbij w chleb wykałaczkę i sprawdź, czy do patyczka przylepiło się ciasto. Jeśli tak to znaczy, że jeszcze nie jest upieczony.

4

Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyciągnąć go z formy i zdjąć papier. Gotowy chleb polecam wystudzić w środku jeszcze gorącego piekarnika (już bez formy), ale z uchylonymi drzwiczkami.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych