Faworki

Faworki

 

Faworki, chrusty, chruściki to chrupkie słodkie ciastka smażone w karnawale, tradycyjnie jedzone razem z pączkami w Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki, by były delikatne i chrupiące?

Ciasto na faworki

Tajemnica tkwi w długo wyrabianym cieście – w ten sposób zostaje ono napowietrzone – w efekcie podczas smażenia powstają charakterystyczne dla faworków bąble. By chruściki były delikatne, ciasto powinno być także bardzo cienko i precyzyjnie rozwałkowane. Podczas smażenia i przekładania należy obchodzić się z ciastkami bardzo ostrożnie, ponieważ łamią się jak leśny chrust – stąd zresztą pochodzi ich nazwa.

Idealne chrusty

Aby przygotować idealne faworki na Tłusty Czwartek, wypróbuj przepis z Akademii Smaku. Oprócz składników niezbędnych do przygotowania ciasteczek, dowiesz się, jak zwijać faworki, by uzyskać charakterystyczny kształt złożonej kokardki oraz co zrobić, by chruściki mimo smażenia w głębokim tłuszczu nie nasiąkały nim.

Delikatne faworki z cukrem pudrem to ciastka jedzone najczęściej w karnawale, ale w domu możesz przygotować je kiedy tylko nabierzesz ochoty na delikatną, słodką przekąskę. Bo choć ich przygotowanie jest czasochłonne, domowe faworki są naprawdę pyszne, cieniutkie i chrupiące. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na faworki i zachwyć nimi gości!