Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Faworki z piekarnika dla wnuków wg Macieja Gruszczyńskiego

Faworki z piekarnika dla wnuków wg Macieja Gruszczyńskiego
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjne karnawałowe ciastka w FIT wersji! Bez smażenia na głębokim tłuszczu :)

Składniki

2 szklanka Mąka pszenna
3 szt. Żółtko
4 łyżka Śmietana (gęsta)
125 g Masło
1 szczypta Sól
50 g Cukier puder

Opis wykonania

  1. Z mąki, żółtek, śmietany masła zagnieć gładkie ciasto.
  2. Ciasto włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
  3. Po wyciągnięciu z lodówki zagniataj ciasto przez krótką chwilę składając je jak ciasto francuskie i wałkuj na cienki płaty.
  4. Wytnij faworki.
  5. Ułóż je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Faworki piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Pod koniec pieczenia faworki szybko nabierają koloru, wiec uważaj żeby ich nie spalić.
  8. Gorące faworki posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych