Faworki z piekarnika dla wnuków wg Macieja Gruszczyńskiego
4 porcje
30 min
Łatwe
Tradycyjne karnawałowe ciastka w FIT wersji! Bez smażenia na głębokim tłuszczu :)
Składniki
2 szklanka Mąka pszenna
3 szt. Żółtko
4 łyżka Śmietana (gęsta)
125 g Masło
1 szczypta Sól
50 g Cukier puder
Faworki z piekarnika dla wnuków wg Macieja Gruszczyńskiego
Faworki z piekarnika dla wnuków wg Macieja Gruszczyńskiego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Z mąki, żółtek, śmietany masła zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
- Po wyciągnięciu z lodówki zagniataj ciasto przez krótką chwilę składając je jak ciasto francuskie i wałkuj na cienki płaty.
- Wytnij faworki.
- Ułóż je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Faworki piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pod koniec pieczenia faworki szybko nabierają koloru, wiec uważaj żeby ich nie spalić.
- Gorące faworki posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Komentarze