Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faworki z piekarnika dla wnuków wg Macieja Gruszczyńskiego

Opis wykonania

Tradycyjne karnawałowe ciastka w FIT wersji! Bez smażenia na głębokim tłuszczu :)

  1. Z mąki, żółtek, śmietany masła zagnieć gładkie ciasto.
  2. Ciasto włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
  3. Po wyciągnięciu z lodówki zagniataj ciasto przez krótką chwilę składając je jak ciasto francuskie i wałkuj na cienki płaty.
  4. Wytnij faworki.
  5. Ułóż je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Faworki piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Pod koniec pieczenia faworki szybko nabierają koloru, wiec uważaj żeby ich nie spalić.
  8. Gorące faworki posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.