Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Chrust według Mateusza Gesslera

Chrust według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Chrust, zwany także faworkami, to tradycyjne przysmaki. Od lat smażony był w polskich domach w okresie karnawału, ale również Wielkanocy. W Akademii Smaku zdradzam mistrzowski przepis na te pyszne, chrupiące przekąski.

Składniki

300 g - mąki
4 szt. - żółtek
1 szt. - jajka
100 ml - kwaśnej śmietany
30 ml - spirytusu
- cukier puder
- smalec do pieczenia

Opis wykonania

1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtka, kwaśną śmietanę, spirytus i szczyptę soli. 

Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę, a następnie przez kilka minut obijamy je wałkiem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na 30 minut.

 

2

Rozwałkowujemy ciasto – bardzo cienko na grubość ok. 2 mm. Następnie kroimy je w prostokąty 3–4 cm na 12 cm. Każdy pasek nacinamy na środku wzdłuż na długość 5 cm i przewijamy przez nią koniec paska.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Smażymy na rozgrzanym na płycie grzewczej smalcu i przekładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Chrupiące faworki, córka kocha.
Anna U.
I zdjęcie do kompletu.
Babeczka
Na tłusty czwartek i Sylwestra zawsze goszczą u nas na stole
Babeczka
Pyszna sylwestrowa przekaska
fiziowaaa
Zawsze wychodzą rewelacyjnie!
Lalaxo
Pyszny polski wypiek
bsylvia
Smak dzieciństwa, zdecydowanie polecam chrust!
Kobagata
Mięciutkie słodziutkie palce lizać. Idealne do kawki. Koniecznie posypane cukrem pudrem.
Mila
Chrusty chrupią jak prawdziwy chrust ;-)
ewaregina
Pyszne! Palce lizać