Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Większości osób, faworki nieodłącznie kojarzą się z tłustym czwartkiem, kiedy cieszą się największą popularnością i są powszechnie zjadane, bez obaw o dodatkowe kalorie. Tymczasem, faworki są deserem bardzo prostym w przygotowaniu i z powodzeniem mogą zastąpić niedzielne ciasto. Kruche, delikatne i miękkie faworki posypane cukrem pudrem, smakują wybornie przy każdej okazji. Aby były naprawdę pyszne, warto zwrócić uwagę na temperaturę i długość smażenia. Faworki powinny być smażone na delikatnie złoty kolor, aby zachowały wszystkie walory smakowe. Zbyt długi proces smażenia spowoduje, że ciasto zrobi się twarde i suche.

Składniki

2 szklanki mąki tortowej
50 g masła
2 jajka
3 żółtka
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
2l oleju do smażenia
szczypta soli

Opis wykonania

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w kawałeczki miękkie masło. Całość ugniataj palcami, aby się połączyło.

Żółtka oraz całe jajka utrzyj z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki z masłem przelej masę jajeczną, dodaj spirytus i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.

Porada

Do smażenia faworków, zgodnie z tradycyjną recepturą, możesz użyć również smalcu.

Bosh Logo
Bosh

Z wyrobionej ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę. Przez ten czas ciasto powinno zmięknąć.

Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie mniejsze części i każdą rozwałkuj, następnie złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Powtórz czynność kilka razy, a następnie z cienkich placków zacznij wycinać prostokąty o szerokości 3-4 cm. Paski nie powinny być zbyt długie, aby swobodnie zmieściły się do garnka lub rondla, w którym będziesz je smażyć.

Każdy z prostokątnych kawałków natnij w środku i zrób małą dziurkę. Następnie przełóż przez nią jeden koniec paska. Faworki ułóż na stolnicy lekko oprószonej mąką.

W szerokim garnku rozgrzej litr tłuszczu, gdy osiągnie temperaturę 180 stopni zacznij wkładać faworki. Smaż po każdej ze stron do lekkiego zarumienienia. Następnie wyjmij je i ułóż na papierowym ręczniku, aby w pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mniej więcej w połowie smażenia zmień olej na świeży.

 Jeszcze ciepłe faworki posyp przesianym cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych