Faworki
 
                                            4 porcje
60 min
Łatwe
4.5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Faworki
Faworki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w kawałeczki miękkie masło. Całość ugniataj palcami, aby się połączyło.
Żółtka oraz całe jajka utrzyj z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki z masłem przelej masę jajeczną, dodaj spirytus i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
 
                        Z wyrobionej ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę. Przez ten czas ciasto powinno zmięknąć.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie mniejsze części i każdą rozwałkuj, następnie złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Powtórz czynność kilka razy, a następnie z cienkich placków zacznij wycinać prostokąty o szerokości 3-4 cm. Paski nie powinny być zbyt długie, aby swobodnie zmieściły się do garnka lub rondla, w którym będziesz je smażyć.
Każdy z prostokątnych kawałków natnij w środku i zrób małą dziurkę. Następnie przełóż przez nią jeden koniec paska. Faworki ułóż na stolnicy lekko oprószonej mąką.
W szerokim garnku rozgrzej litr tłuszczu, gdy osiągnie temperaturę 180 stopni zacznij wkładać faworki. Smaż po każdej ze stron do lekkiego zarumienienia. Następnie wyjmij je i ułóż na papierowym ręczniku, aby w pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mniej więcej w połowie smażenia zmień olej na świeży.
Jeszcze ciepłe faworki posyp przesianym cukrem pudrem.
 
                                    -thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
                     
     
     
                     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze