Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faworki Edyty Herbuś

Opis wykonania

Faworki, chrust czy inaczej kreple to tradycyjne kruche, karnawałowe słodkości.

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Jajko i żółtka ubij z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę.
  3. Dodaj do mąki,wlej śmietanę i zmiksuj .
  4. Zagnieć gładkie ciasto.
  5. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 30 - 45 minut do lodówki.
  6. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj ciasto, wytnij prostokąty w których nożem zrób nacięcie.
  7. Następnie uformuj faworki.
  8. Odłóż na bok i trzymaj pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
  9. Rozgrzej piekarnik, poukładaj faworki i piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią
  10. Faworki ułóż na ręcznikach papierowych.
  11. Po ostudzeniu posyp cukrem.