Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Faworki Edyty Herbuś

Faworki Edyty Herbuś
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Faworki, chrust czy inaczej kreple to tradycyjne kruche, karnawałowe słodkości.

Składniki

500 g Mąka pszenna
1 szczypta Sól
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szt. Jajko
5 szt. Żółtko
1 łyżka Cukier puder
8 łyżka Gęsta, kwaśna śmietana

Opis wykonania

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Jajko i żółtka ubij z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę.
  3. Dodaj do mąki,wlej śmietanę i zmiksuj .
  4. Zagnieć gładkie ciasto.
  5. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 30 - 45 minut do lodówki.
  6. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj ciasto, wytnij prostokąty w których nożem zrób nacięcie.
  7. Następnie uformuj faworki.
  8. Odłóż na bok i trzymaj pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
  9. Rozgrzej piekarnik, poukładaj faworki i piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią
  10. Faworki ułóż na ręcznikach papierowych.
  11. Po ostudzeniu posyp cukrem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych