Faworki Edyty Herbuś
4 porcje
45 min
Łatwe
Faworki, chrust czy inaczej kreple to tradycyjne kruche, karnawałowe słodkości.
Składniki
500 g Mąka pszenna
1 szczypta Sól
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szt. Jajko
5 szt. Żółtko
1 łyżka Cukier puder
8 łyżka Gęsta, kwaśna śmietana
Faworki Edyty Herbuś
Faworki Edyty Herbuś
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Jajko i żółtka ubij z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę.
- Dodaj do mąki,wlej śmietanę i zmiksuj .
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 30 - 45 minut do lodówki.
- Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj ciasto, wytnij prostokąty w których nożem zrób nacięcie.
- Następnie uformuj faworki.
- Odłóż na bok i trzymaj pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
- Rozgrzej piekarnik, poukładaj faworki i piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią
- Faworki ułóż na ręcznikach papierowych.
- Po ostudzeniu posyp cukrem.
Komentarze