Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Faworki, chrust czy inaczej kreple to tradycyjne kruche, karnawałowe słodkości.

Składniki

500 g Mąka pszenna
1 szczypta Sól
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szt. Jajko
5 szt. Żółtko
1 łyżka Cukier puder
8 łyżka Gęsta, kwaśna śmietana

Opis wykonania

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Jajko i żółtka ubij z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę.
  3. Dodaj do mąki,wlej śmietanę i zmiksuj .
  4. Zagnieć gładkie ciasto.
  5. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 30 - 45 minut do lodówki.
  6. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj ciasto, wytnij prostokąty w których nożem zrób nacięcie.
  7. Następnie uformuj faworki.
  8. Odłóż na bok i trzymaj pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
  9. Rozgrzej piekarnik, poukładaj faworki i piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią
  10. Faworki ułóż na ręcznikach papierowych.
  11. Po ostudzeniu posyp cukrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Bardzo smaczne wychodzą, polecam!
bsylvia
Bardzo dobre faworki, warto - polecam!