45 min P0DT0H45M0S P0DT0H45M0S Łatwe dla 4 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Faworki, chrust czy inaczej kreple to tradycyjne kruche, karnawałowe słodkości. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajko i żółtka ubij z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Dodaj do mąki,wlej śmietanę i zmiksuj . Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 30 - 45 minut do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj ciasto, wytnij prostokąty w których nożem zrób nacięcie. Następnie uformuj faworki. Odłóż na bok i trzymaj pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków. Rozgrzej piekarnik, poukładaj faworki i piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią Faworki ułóż na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posyp cukrem.