Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gnocchi

Gnocchi

Pyszne ziemniaczane kluski włoskie przypominają nieco smakiem polskie kopytka. Tradycyjny przepis na gnocchi (czyt. niokki) wykorzystuje ziemniaki gotowane w mundurkach, ale istnieje wiele regionalnych wersji klusek, m.in. z warzywnego...

Czytaj więcej
Gnocchi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pyszne ziemniaczane kluski włoskie przypominają nieco smakiem polskie kopytka. Tradycyjny przepis na gnocchi (czyt. niokki) wykorzystuje ziemniaki gotowane w mundurkach, ale istnieje wiele regionalnych wersji klusek, m.in. z warzywnego purée, sera czy mąki gryczanej.

Domowe gnocchi

Domowe gnocchi przygotujesz z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mąki pszennej i jajka. Z ciasta formuje się niewielkie spłaszczone kuleczki z odciśniętym wgłębieniem widelca – to charakterystyczny kształt gnocchi, dzięki któremu kluski zatrzymują na sobie sosy, bo w takiej formie najczęściej są serwowane.

Przepisy na gnocchi

Włoskie kluski podawane są jako dodatek do sosów mięsnych, np. gulaszy, jako alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Doskonale smakują z kremowym sosem ze świeżego szpinaku, suszonych pomidorów, sera pleśniowego i słodkiej śmietanki – opcjonalnie można danie wzbogacić pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem z kurczaka lub indyka. Gnocchi ze szpinakiem to danie, które przygotujesz w pól godziny – smaczny i szybki domowy obiad we włoskim stylu łatwo zabrać do pracy, dobrze smakuje także na drugi dzień.

Gnocchi z sosem kurkowym (lub z innych grzybów leśnych) na bazie słodkiej śmietanki, posypane płatkami parmezanu czy gnocchi w sosie pomidorowo-paprykowym z kurczakiem, zapieczone z serem to pyszne dania z włoskimi kluskami w roli głównej, które znikną z talerza w mgnieniu oka.