Gnocchi
Pyszne ziemniaczane kluski włoskie przypominają nieco smakiem polskie kopytka. Tradycyjny przepis na gnocchi (czyt. niokki) wykorzystuje ziemniaki gotowane w mundurkach, ale istnieje wiele regionalnych wersji klusek, m.in. z warzywnego...
Czytaj więcej
Pyszne ziemniaczane kluski włoskie przypominają nieco smakiem polskie kopytka. Tradycyjny przepis na gnocchi (czyt. niokki) wykorzystuje ziemniaki gotowane w mundurkach, ale istnieje wiele regionalnych wersji klusek, m.in. z warzywnego purée, sera czy mąki gryczanej.
Domowe gnocchi
Domowe gnocchi przygotujesz z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mąki pszennej i jajka. Z ciasta formuje się niewielkie spłaszczone kuleczki z odciśniętym wgłębieniem widelca – to charakterystyczny kształt gnocchi, dzięki któremu kluski zatrzymują na sobie sosy, bo w takiej formie najczęściej są serwowane.
Przepisy na gnocchi
Włoskie kluski podawane są jako dodatek do sosów mięsnych, np. gulaszy, jako alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Doskonale smakują z kremowym sosem ze świeżego szpinaku, suszonych pomidorów, sera pleśniowego i słodkiej śmietanki – opcjonalnie można danie wzbogacić pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem z kurczaka lub indyka. Gnocchi ze szpinakiem to danie, które przygotujesz w pól godziny – smaczny i szybki domowy obiad we włoskim stylu łatwo zabrać do pracy, dobrze smakuje także na drugi dzień.
Gnocchi z sosem kurkowym (lub z innych grzybów leśnych) na bazie słodkiej śmietanki, posypane płatkami parmezanu czy gnocchi w sosie pomidorowo-paprykowym z kurczakiem, zapieczone z serem to pyszne dania z włoskimi kluskami w roli głównej, które znikną z talerza w mgnieniu oka.