Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Najczęściej kopytka podsmażam na maśle a moje dzieci jedzą je z miodem i cynamonem.

Składniki

50 dkg ziemniaki
25 dkg dynia
1 szt. jajko
4 łyżka mąka ziemniaczna

Opis wykonania

Dynię kroimy na małe kawałki dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy do miękkości( aż się całkowicie rozpadnie i powstanie puree) i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki łączymy z dynią , dodajemy jajko i obie mąki. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicę tworzymy wałek z ciasta, kroimy w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy ostygną podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Dariaa509
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia po ugotowaniu tak szybko zniknęły że stołu. Przepyszne
anlovi
Moje jeszcze przed podsmażeniem,potem pewnie nie zdążyłabym zrobić fotki.
zielone_obloczki
Super przepis 😃
Lalaxo
Podsmażone na masełku są mega dobre!