Kopytka dyniowe
9 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Najczęściej kopytka podsmażam na maśle a moje dzieci jedzą je z miodem i cynamonem.
Składniki
50 dkg ziemniaki
25 dkg dynia
1 szt. jajko
4 łyżka mąka ziemniaczna
Kopytka dyniowe
Kopytka dyniowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię kroimy na małe kawałki dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy do miękkości( aż się całkowicie rozpadnie i powstanie puree) i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki łączymy z dynią , dodajemy jajko i obie mąki. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicę tworzymy wałek z ciasta, kroimy w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy ostygną podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Komentarze