Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gnocchi z rukolą i ricottą z rozmarynowym masłem

Gnocchi z rukolą i ricottą z rozmarynowym masłem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne gnocchi z rukolą i aromatycznym masłem rozmarynowym

Składniki

250 g ricotta
1 szt. jajko
2 łyżka mąka
100 g rukola
20 g starty parmezan
20 g masło
rozmaryn
gałka muszkatołowa
pieprz, sól

Opis wykonania

Rukolę umyć i delikatnie osuszyć, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez około 1 - 2 minuty. Liście powinny zwiędnąć. Przestudzoną rukolę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Ricottę wymieszać z parmezanem, jajkiem i mąką. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną rukolę, wymieszać. Przygotować masło rozmarynowe. Na patelni roztopić masło, dodać rozmaryn, smażyć przez 40 -60 sekund, na niewielkim ogniu. W garnku zagotować wodę z solą. Przygotować sobie mąkę do obtoczenia gnocchi. Z ciasta, mokrymi rękami, formować kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w mące. Gnocchi delikatnie wrzucać na gotującą się wodę. Gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnocchi wyjąć łyżką cedzakową. Przed podaniem polać masłem rozmarynowym.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
z odrobiną parmezanu i prosciutto
zielone_obloczki
Ja dodałam szpinak. Bardzo dobre.