Gnocchi z rukolą i ricottą z rozmarynowym masłem
2 porcje
10 min
Łatwe
Delikatne gnocchi z rukolą i aromatycznym masłem rozmarynowym
Składniki
250 g ricotta
1 szt. jajko
2 łyżka mąka
100 g rukola
20 g starty parmezan
20 g masło
rozmaryn
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
Gnocchi z rukolą i ricottą z rozmarynowym masłem
Gnocchi z rukolą i ricottą z rozmarynowym masłem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rukolę umyć i delikatnie osuszyć, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez około 1 - 2 minuty. Liście powinny zwiędnąć. Przestudzoną rukolę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Ricottę wymieszać z parmezanem, jajkiem i mąką. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną rukolę, wymieszać.
Przygotować masło rozmarynowe. Na patelni roztopić masło, dodać rozmaryn, smażyć przez 40 -60 sekund, na niewielkim ogniu.
W garnku zagotować wodę z solą. Przygotować sobie mąkę do obtoczenia gnocchi. Z ciasta, mokrymi rękami, formować kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w mące. Gnocchi delikatnie wrzucać na gotującą się wodę. Gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnocchi wyjąć łyżką cedzakową. Przed podaniem polać masłem rozmarynowym.
Komentarze