Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gnocchi z rukolą i ricottą z rozmarynowym masłem

Gnocchi z rukolą i ricottą z rozmarynowym masłem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne gnocchi z rukolą i aromatycznym masłem rozmarynowym

Składniki

250 g ricotta
1 szt. jajko
2 łyżka mąka
100 g rukola
20 g starty parmezan
20 g masło
rozmaryn
gałka muszkatołowa
pieprz, sól

Opis wykonania

Rukolę umyć i delikatnie osuszyć, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez około 1 - 2 minuty. Liście powinny zwiędnąć. Przestudzoną rukolę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Ricottę wymieszać z parmezanem, jajkiem i mąką. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną rukolę, wymieszać. Przygotować masło rozmarynowe. Na patelni roztopić masło, dodać rozmaryn, smażyć przez 40 -60 sekund, na niewielkim ogniu. W garnku zagotować wodę z solą. Przygotować sobie mąkę do obtoczenia gnocchi. Z ciasta, mokrymi rękami, formować kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w mące. Gnocchi delikatnie wrzucać na gotującą się wodę. Gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnocchi wyjąć łyżką cedzakową. Przed podaniem polać masłem rozmarynowym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
z odrobiną parmezanu i prosciutto