


Delikatne gnocchi z rukolą i aromatycznym masłem rozmarynowym
Rukolę umyć i delikatnie osuszyć, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez około 1 - 2 minuty. Liście powinny zwiędnąć. Przestudzoną rukolę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Ricottę wymieszać z parmezanem, jajkiem i mąką. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną rukolę, wymieszać. Przygotować masło rozmarynowe. Na patelni roztopić masło, dodać rozmaryn, smażyć przez 40 -60 sekund, na niewielkim ogniu. W garnku zagotować wodę z solą. Przygotować sobie mąkę do obtoczenia gnocchi. Z ciasta, mokrymi rękami, formować kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w mące. Gnocchi delikatnie wrzucać na gotującą się wodę. Gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnocchi wyjąć łyżką cedzakową. Przed podaniem polać masłem rozmarynowym.