Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gnocci dyniowe z masełkiem pietruszkowym

Gnocci dyniowe z masełkiem pietruszkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zachwycają smakiem i delikatnością, pięknym kolorem i kształtem. Nie można im się oprzeć więc warto zrobić większą porcję.

Składniki

300 g ugotowane ziemniaki
200 g upieczona dynia
80 g mąka pszenna
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 szklanka kasza manna
1 szt. jajo
1 łyżka masło
2 łyżka natka pietruszki

Opis wykonania

Ugotowane ziemniaki oraz upieczoną dynię przetrzyj przez sito lub praskę do puree. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kasze mannę oraz jajo.

Wyrabiaj ciasto do połączenia wszystkich składników. Następnie uformuj wałek o średnicy ok. 1,5 cm i pokrój go na małe kluseczki. Każdy kluseczek przyciśnij widelcem w celu odciśnięcia rowków.

Kluseczki wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzone wyłóż na talerzyk. W między czasie rozpuść masło na patelni, dodaj pietruszkę i smaż przed chwilę, po czym polej nim gnocci.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Polecam. Dodałam troszkę więcej mąki, ponieważ dynia była wodnista.