Gnocci dyniowe z masełkiem pietruszkowym
4 porcje
Średnie
Zachwycają smakiem i delikatnością, pięknym kolorem i kształtem. Nie można im się oprzeć więc warto zrobić większą porcję.
Składniki
300 g ugotowane ziemniaki
200 g upieczona dynia
80 g mąka pszenna
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 szklanka kasza manna
1 szt. jajo
1 łyżka masło
2 łyżka natka pietruszki
Gnocci dyniowe z masełkiem pietruszkowym
Gnocci dyniowe z masełkiem pietruszkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotowane ziemniaki oraz upieczoną dynię przetrzyj przez sito lub praskę do puree. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kasze mannę oraz jajo.
Wyrabiaj ciasto do połączenia wszystkich składników. Następnie uformuj wałek o średnicy ok. 1,5 cm i pokrój go na małe kluseczki. Każdy kluseczek przyciśnij widelcem w celu odciśnięcia rowków.
Kluseczki wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzone wyłóż na talerzyk. W między czasie rozpuść masło na patelni, dodaj pietruszkę i smaż przed chwilę, po czym polej nim gnocci.
Komentarze