Indyk pieczony w całości
Danie, którym obdzielisz całą rodzinę. Nada się na niedzielny obiad czy uroczystą kolację. Stanowi nieodłączny element amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Jeżeli zastanawiasz się jak upiec indyka w całości tak, by...
Czytaj więcej
Danie, którym obdzielisz całą rodzinę. Nada się na niedzielny obiad czy uroczystą kolację. Stanowi nieodłączny element amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Jeżeli zastanawiasz się jak upiec indyka w całości tak, by był idealny, sprawdź nasz przepis.
Indyk pieczony w całości – przepis
Indyk to chude mięso, dlatego by po upieczeniu nie było za suche, trzeba je odpowiednio natłuścić, a w trakcie pieczenia podlewać. Warto indyka namoczyć wcześniej, tj. 24 godziny przed pieczeniem, w marynacie – solance, składającej się z wody, soli, czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych oraz pieprzu. Do natłuszczenia przyda się miękka kostka masła, wymieszanego z czosnkiem dla aromatu. Masłem natrzyj całego indyka – z zewnątrz i od wewnątrz. Mięso możesz również nafaszerować np. owocami. Teraz kluczem do sukcesu jest czas pieczenia. Ile piec indyka w całości tak, by był odpowiednio wilgotny? Trzymaj się zasady: długo, ale w niskiej temperaturze. Przyjęło się 45 minut na każdy kilogram mięsa, w temperaturze 160 stopni. Pamiętaj, by indyka od czasu do czasu podlewać wyciekającym spod niego maślanym sosem. Mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca