Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Indyk pieczony w całości

Indyk pieczony w całości

Danie, którym obdzielisz całą rodzinę. Nada się na niedzielny obiad czy uroczystą kolację. Stanowi nieodłączny element amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Jeżeli zastanawiasz się jak upiec indyka w całości tak, by...

Czytaj więcej
Indyk pieczony w całości
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Danie, którym obdzielisz całą rodzinę. Nada się na niedzielny obiad czy uroczystą kolację. Stanowi nieodłączny element amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Jeżeli zastanawiasz się jak upiec indyka w całości tak, by był idealny, sprawdź nasz przepis.

Indyk pieczony w całości – przepis

Indyk to chude mięso, dlatego by po upieczeniu nie było za suche, trzeba je odpowiednio natłuścić, a w trakcie pieczenia podlewać. Warto indyka namoczyć wcześniej, tj. 24 godziny przed pieczeniem, w marynacie – solance, składającej się z wody, soli, czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych oraz pieprzu. Do natłuszczenia przyda się miękka kostka masła, wymieszanego z czosnkiem dla aromatu. Masłem natrzyj całego indyka – z zewnątrz i od wewnątrz. Mięso możesz również nafaszerować np. owocami. Teraz kluczem do sukcesu jest czas pieczenia. Ile piec indyka w całości tak, by był odpowiednio wilgotny? Trzymaj się zasady: długo, ale w niskiej temperaturze. Przyjęło się 45 minut na każdy kilogram mięsa, w temperaturze 160 stopni. Pamiętaj, by indyka od czasu do czasu podlewać wyciekającym spod niego maślanym sosem. Mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca