Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Indyk pieczony

Indyk pieczony

Indyk pieczony w piekarniku to jedno z lepszych dań, które sprawdzą się podczas niedzielnego, rodzinnego obiadu. Odpowiednio przygotowane mięso jest soczyste, aromatyczne i sycące. Trzeba jednak uważać, by go...

Czytaj więcej
Indyk pieczony
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Indyk pieczony w piekarniku to jedno z lepszych dań, które sprawdzą się podczas niedzielnego, rodzinnego obiadu. Odpowiednio przygotowane mięso jest soczyste, aromatyczne i sycące. Trzeba jednak uważać, by go nie przesuszyć. Indyka najlepiej piec w rękawie.

Indyk pieczony – przepis

Indyk pieczony w całości wymaga odpowiedniego podejścia. By nabrał odpowiedniego aromatu i soczystości, warto upiec go w rękawie i dobrze natłuścić, ponieważ mięso z natury jest chude. Gdy puści wodę w folii, zacznie nasiąkać sokami. Sekretem jest długi czas pieczenia w niskiej temperaturze.

Zatem ile piec indyka? Najlepiej przez ok. godzinę w 180 stopniach, z termoobiegiem. Mówi się też o ok. 45 minutach na kilogram mięsa. Sposobem na uniknięcie przesuszenia jest też namoczenie indyka w solance, 24 h przed pieczeniem. Przepisów na mięso indycze jest wiele, jednak do tego najbardziej klasycznego wystarczy sól, pieprz, majeranek, czosnek oraz masło. Z przypraw i świeżego, wyciśniętego czosnku należy przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i odstawić na min. godzinę w przykrytym naczyniu. Następnie indyka wkładamy do rękawa i pieczemy. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy jeszcze na kilka minut, by odpoczęło przed podaniem.