Indyk pieczony
Indyk pieczony w piekarniku to jedno z lepszych dań, które sprawdzą się podczas niedzielnego, rodzinnego obiadu. Odpowiednio przygotowane mięso jest soczyste, aromatyczne i sycące. Trzeba jednak uważać, by go...
Czytaj więcej
Indyk pieczony w piekarniku to jedno z lepszych dań, które sprawdzą się podczas niedzielnego, rodzinnego obiadu. Odpowiednio przygotowane mięso jest soczyste, aromatyczne i sycące. Trzeba jednak uważać, by go nie przesuszyć. Indyka najlepiej piec w rękawie.
Indyk pieczony – przepis
Indyk pieczony w całości wymaga odpowiedniego podejścia. By nabrał odpowiedniego aromatu i soczystości, warto upiec go w rękawie i dobrze natłuścić, ponieważ mięso z natury jest chude. Gdy puści wodę w folii, zacznie nasiąkać sokami. Sekretem jest długi czas pieczenia w niskiej temperaturze.
Zatem ile piec indyka? Najlepiej przez ok. godzinę w 180 stopniach, z termoobiegiem. Mówi się też o ok. 45 minutach na kilogram mięsa. Sposobem na uniknięcie przesuszenia jest też namoczenie indyka w solance, 24 h przed pieczeniem. Przepisów na mięso indycze jest wiele, jednak do tego najbardziej klasycznego wystarczy sól, pieprz, majeranek, czosnek oraz masło. Z przypraw i świeżego, wyciśniętego czosnku należy przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i odstawić na min. godzinę w przykrytym naczyniu. Następnie indyka wkładamy do rękawa i pieczemy. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy jeszcze na kilka minut, by odpoczęło przed podaniem.