Jajka w pomidorach

Jajka w pomidorach

 

Jajka w pomidorach to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego śniadania. To prosty sposób na to, by odświeżyć klasyczną jajecznicę, poprzez dodanie do niej pomidorów i przypraw. Ten pomysł przyszedł do nas z Bliskiego Wschodu – pomidory stanowią bowiem podstawę tradycyjnej szakszuki.

Jajka w pomidorach – przepis

Jajka w pomidorach przygotować można na dwa sposoby. Pierwszy, to „posadzenie” ich na patelni. Podsmaż cebulę na oliwie i dodaj do niej pokrojone pomidory bez skórki lub pomidory z puszki. Na podsmażone pomidory wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem. Możesz też dodać inne przyprawy, np. kumin, zioła prowansalskie, słodką paprykę, chilli. Jako dodatki sprawdzą się liście świeżej bazylii, szpinak, a nawet ser. By białka szybciej się ścięły, przykryj patelnię pokrywką, ale pilnuj, by żółtko pozostało płynne. Drugim rozwiązaniem jest jajko pieczone w pomidorach. Odpowiedniej wielkości pomidory wydrąż, posól w środku i odczekaj, aż wypłynie z nich sok. Następnie rozbij jajko i wlej je do pomidora, dopraw. Przykryj odciętym ogonkiem i wstaw do piekarnika na ok. 180 stopni. Piecz przez 10-15 minut.