Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Idealne śniadanie białkowo-tłuszczowe czyli tunezyjska shakshuka

Idealne śniadanie białkowo-tłuszczowe czyli tunezyjska shakshuka
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Shakshuka czyli na wpół ścięte jajka w warzywnej salsie pomidorowo-paprykowej. Wyrazistość i nutkę pikanterii zapewni sekretny składnik - chorizo.

Składniki

4 szt. jajka
50 g chorizo
1 szt. czerwona papryka
1 szt. mała czerwona cebula
4 łyżka passata pomidorowa
1 łyżeczka kumin
1 łyżeczka pimentón (wędzona papryka)
1 szczypta sól i pieprz
1 garść natka kolendry
1 łyżeczka szczypior

Opis wykonania

1. Chorizo kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na dużej patelni ok. 3 minut. 2. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 2 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Czas na passatę i przyprawy. Na patelnię wlewamy passatę. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy kuminem, pimentónem oraz solą i jeszcze raz mieszamy. Pozwalamy się przegryźć smakom, dusząc naszą warzywną salsę pod przykryciem, przez ok. 3 minuty. 4. Za pomocą dużej łyżki w naszej salsie robimy wgłębienie, w które wbijamy pierwsze jajko. Powtarzamy z kolejnymi. 5. Smażymy jeszcze przez ok. 3-5 minut do uzyskania ulubionej konsystencji jajek (u mnie żółtka muszą być płynne, ale jeśli wolisz bardziej ścięte jajka możesz przykryć patelnię przykrywką). 6. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekaną kolendrą oraz szczypiorem. 7. Delektujemy się z ukochaną osobą w leniwy weekendowy poranek. Satysfakcja i skok endorfin gwarantowane :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Przepyszne danie 🔥mocno podkręcony smak 👍 posypałam jeszcze serem żółtym 😁
Patrycja Lewandowska
Dorzuciłam cieciorkę, pasuje idealnie
Maria Izabela
Mocno aromatyczna, pyszna na śniadanie
juliabergg
Ciepłe, rozgrzewające danie : )
Bacardi
Uwielbiam to śniadanie
Ola Połacik
Idealna na weekendowe śniadanie 🍅🍳