Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Idealne śniadanie białkowo-tłuszczowe czyli tunezyjska shakshuka

Opis wykonania

Shakshuka czyli na wpół ścięte jajka w warzywnej salsie pomidorowo-paprykowej. Wyrazistość i nutkę pikanterii zapewni sekretny składnik - chorizo.

1. Chorizo kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na dużej patelni ok. 3 minut. 2. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 2 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Czas na passatę i przyprawy. Na patelnię wlewamy passatę. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy kuminem, pimentónem oraz solą i jeszcze raz mieszamy. Pozwalamy się przegryźć smakom, dusząc naszą warzywną salsę pod przykryciem, przez ok. 3 minuty. 4. Za pomocą dużej łyżki w naszej salsie robimy wgłębienie, w które wbijamy pierwsze jajko. Powtarzamy z kolejnymi. 5. Smażymy jeszcze przez ok. 3-5 minut do uzyskania ulubionej konsystencji jajek (u mnie żółtka muszą być płynne, ale jeśli wolisz bardziej ścięte jajka możesz przykryć patelnię przykrywką). 6. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekaną kolendrą oraz szczypiorem. 7. Delektujemy się z ukochaną osobą w leniwy weekendowy poranek. Satysfakcja i skok endorfin gwarantowane :)