Kasza bulgur
Wartości odżywcze kaszy bulgur doceniane są przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od blisko czterech tysięcy lat. Wszystko za sprawą bogatej zawartości substancji, które m.in. wspomagają pracę serca i obniżają poziom cukru we krwi. Ze względu na obecność kwasu foliowego, kaszę bulgur szczególnie zaleca się uwzględnić w diecie kobietom w ciąży. To, co dodatkowo wyróżnia ją na tle innych kasz, to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika, potasu oraz fosforu, który jest kluczowym składnikiem budulcowym zębów i kości.
Jak gotować kaszę bulgur?
Dobrze ugotowana kasza wzbogaci i urozmaici każdy posiłek. Kasza bulgur wyróżnia się swoim smakiem i aromatem. Można ją przygotować zarówno na sypko, jak i na gęsto. W pierwszym przypadku należy gotować ją w osolonym wrzątku. W drugim – po zakończeniu gotowania przykrywa się garnek i odstawia kaszę do napęcznienia. Pozwala to wchłonąć część wody z gotowania. Jednak oprócz wiedzy, jak ugotować kaszę bulgur, warto wiedzieć, jak wykorzystać ją do przygotowania dań. Jeśli szukasz przepisów z wykorzystaniem kaszy bulgur – ta część Akademii Smaku jest dla Ciebie!
Pomysły na dania z kaszą bulgur
Jak powstaje kasza bulgur? Z mielonych ziaren pszenicy durum. Charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą i zawartością składników mineralnych niż pozostałe pszenne kasze – kuskus i manna. Ma wiele ciekawych zastosowań w kuchni. Nie musi być wyłącznie dodatkiem do gulaszu czy potrawki. Z kaszy buglur możesz przygotować wyśmienite kaszotto czy kotleciki. Odmiana drobnoziarnista sprawdzi się jako farsz do pierogów. Doskonale nadaje się również do nadziewania warzyw, takich jak bakłażan, papryka czy pomidor. Jako posiłek do pracy lub szkoły znakomicie zadziała przepis na sałatkę z kaszą bulgur.