Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
4 porcje
Średnie
Sałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik czy też grilla.
Składniki
1/2 szklanka drobny suchy bulgur
1 szklanka bulion warzywny
1 szt. pęczek bazylii
4 łyżka oliwa z oliwek EV
1 szt. opakowanie mozzarelli
10 szt. pomidorki koktajlowe żółte
1 szt. pomidor
1 szt. ogórek
1/2 szt. sok z cytryny
1/2 łyżeczka sól morska
1/3 łyżeczka pieprz mielony
Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej na około centymetr. Bulgur przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowitego wchłonie.
Listki bazylii wkładamy do blednera, dolewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i blendujemy tak, żeby pozostały kawałki listków.
Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, czerwonego pomidora też kroimy w kostkę.Gdy kuskus będzie zimny wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, ogórek, pomidora i żółte pomidorki przekrojone na pół. Przyprawiamy, dodajemy pozostałą oliwę i dokładnie mieszamy.
Komentarze