Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą

Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik czy też grilla.

Składniki

1/2 szklanka drobny suchy bulgur
1 szklanka bulion warzywny
1 szt. pęczek bazylii
4 łyżka oliwa z oliwek EV
1 szt. opakowanie mozzarelli
10 szt. pomidorki koktajlowe żółte
1 szt. pomidor
1 szt. ogórek
1/2 szt. sok z cytryny
1/2 łyżeczka sól morska
1/3 łyżeczka pieprz mielony

Opis wykonania

Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej na około centymetr. Bulgur przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowitego wchłonie. Listki bazylii wkładamy do blednera, dolewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i blendujemy tak, żeby pozostały kawałki listków. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, czerwonego pomidora też kroimy w kostkę.Gdy kuskus będzie zimny wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, ogórek, pomidora i żółte pomidorki przekrojone na pół. Przyprawiamy, dodajemy pozostałą oliwę i dokładnie mieszamy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Sałatka lekka i dobra w smaku
Radosław
Polecam przepis