Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Apetyczna sałatka z kaszą Bulgur z pestkami dyni, grantu i śliwkami.

Składniki

Pomidorowa sałatka z kaszy Bulgur
2 szklanka ciemna kasza Bulgur (najlepiej błyskawiczna)
1 szklanka pomidory z puszki
3 szt. śliwki suszone
1/2 szklanka białe wino
2 łyżka masło
plastry Kindziuka
2 szt. garść porwanej sałaty chrupiącej
Sok z jednej limonki
sok z jednej cytryny
2 łyżka miód
1/4 szklanka oliwa z oliwek
2 łyżka uprażone pestki z dyni
3 łyżka pestki granatu
1 szklanka pokruszony ser typu Koryciński

Opis wykonania

  1. Pomidory przesmaż na maśle z śliwką. Dopraw miodem. Gdy woda odparuje do połowy to dolej wino i doprowadź do wrzenia. Gotowym sosem zalej w misce Bulgur i szczelnie zawiń folią. Odstaw na bok na ok. 2 godziny i poczekaj aż kasza nasiąknie i będzie miękka.
  2. Kindziuk ułóż na blasze i piecz aż powstaną chipsy najlepiej na grillowaniu.
  3. Wszystkie pozostałe składniki połącz z kaszą. Podawaj posypaną połamanymi chipsami.
  4. Jeśli kasza jest zbyt sucha dolej oliwy lub więcej soku z któregoś z cytrusów.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych