Kasza owsiana

Kasza owsiana

 

Choć kasze coraz częściej goszczą w menu Polaków i doceniamy ich prozdrowotne właściwości, to wśród najczęściej pojawiających się na stole nie znajduje się kasza owiana. Co to takiego? Kasza owsiana powstaje z całych ziaren owsa (pęczak owsiany), posiekanych na mnisze części (kasza owsiana łamana).

Kasza owsiana – właściwości

Z produktów owianych dużą popularnością cieszą się płatki owsiane, niewiele osób wie, że o wiele więcej korzystnych dla organizmu właściwości ma kasza owsiana. Jest doskonałym i łatwo przyswajalnym źródłem białka, węglowodanów złożonych i błonnika. Kasza owsiana to bogactwo witamin z grupy B, witaminy E oraz cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź. Kasza owsiana wspomaga układ immunologiczny, wzmacniając odporność. Dzięki bogactwu składników pozytywnie wpływających na cały organizm kasza owsiana zaliczana jest do produktów superfoods. Warto więc, obok popularnych płatków, włączyć do menu kaszę, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym oraz wiosną.

Kasza owsiana ma lekko orzechowy, delikatny smak, dobrze komponuje się z daniami na słodko i na słono. Przepisy na kaszę owsianą w postaci drobnej to głównie potrawy mleczne i desery, większe ziarna zagęszczą zupę, można wykorzystać je jako dodatek do drugiego dania – gulaszu, sosów warzywnych i mięsnych, a ze zmielonej kaszy uzyskamy mąkę owsianą przydatną do przygotowania domowych wypieków. Kasza owsiana pęczak to także doskonały dodatek do sałatek.