Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym

Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
o kaszy owsianej roladę z indyka przygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam.

Składniki

5 szt. sznycli z fileta z piersi z indyka ok. 400 g
5 łyżka łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki)
5 szt. plastrów sera żółtego
pieprz czarny świeżo mielony do smak
sól do smaku
200 g kaszy owsianej
6 szt. ząbków czosnku
1 szt. średnia czerwona cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta cukru
1 łyżeczka płaska marynowanego pieprzu zielonego
300 g słodkiej śmietanki
2 łyżka kapary
sok z cytryny
dowolne warzywa np. marchew

Opis wykonania

Rolada: Kotlety z indyka rozbijamy jak najcieniej. Filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki. Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy całość w roladę zaczynając od str. z fasolką. Roladę zwijamy w folię spożywczą, końce skręcamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy z pozostałymi porcjami mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze ok. 15- 20 min. Dodajemy również dowolne warzywa, żeby nam się ugotowały na parze, powinny być al dente. Kaszę owsianą gotujemy w lekko osolonej wodzie. Sos: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cukru. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy kapary, pieprz marynowany i podgrzewamy często mieszając do momentu aż śmietanka nam zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kaszę polewamy sosem, dodajemy przekrojoną roladę z indyka i ugotowane warzywa na parze.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych