Kawa mrożona

Kawa mrożona

 

Szukasz przepisu na orzeźwiający napój, idealny na ciepłe dni? Wypróbuj kawę mrożoną. Łączy ona w sobie charakterystyczny smak i aromat kawy oraz orzeźwiające ziemne mleko. Doskonale sprawdzi się zarówno samodzielnie lub jako dodatek do deseru. Kawa mrożona jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu.

Jak zrobić kawę mrożoną?

Wbrew pozorom mrożoną kawę można przygotować na kilka sposobów. Jednym z najprostszych i bazowych jest zaparzenie kawy i połączenie jej z zimnym mlekiem oraz kostkami lodu. Mleko z powodzeniem można zastąpić napojem roślinnym, np. koksowym lub migdałowym. Kawę mrożoną można przygotować również z lodami. Taką wersję kawy mrożonej otrzymasz łącząc ostudzoną kawę lub kawę z mlekiem z ulubionymi lodami.

Smak kawy można urozmaicić dodając do niej podczas parzenia kakao, kardamon lub cynamon. Po ostudzeniu kawę można połączyć z likierem, np. kokosowym, amaretto, waniliowym czy czekoladowym. 

Kawę mrożoną warto udekorować bitą śmietaną, kakao, wiórkami kokosowymi, tartą czekoladą, rozdrobnionymi orzechami czy syropami smakowymi. W takiej wersji, zwłaszcza z dodatkiem lodów, będzie to bardziej deser niż napój.

Kawa mrożona inaczej

Przygotowanie kawy mrożonej nie musi wiązać się z każdorazowym parzeniem i studzeniem kawy. Kawę można zaparzyć wcześniej i zamrozić w foremkach do lodu. Takie zamrożone kostki wystarczy połączyć z zimnym mlekiem i napój gotowy. Kawowe kostki można wykorzystać do przygotowania koktajli i drinków na bazie likierów.

Zyskującą na popularności wersją kawy na zimno jest cold brew. Jest to kawa parzona na zimno. Mielone ziarna kawy zalewa się wodą w temperaturze pokojowej a następnie umieszcza w lodówce na około 12 godzin. Po tym czasie kawę przelewa się przez filtr papierowy.