Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kawy

Kawy

Choć kawę, a właściwie owoce kakaowca, odkryto już w starożytności, to wówczas spożywane były w zupełnie innej formie, niż znana nam współcześnie kawa. Jej nazwa wywodzi się od arabskiego...

Czytaj więcej
Kawy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Choć kawę, a właściwie owoce kakaowca, odkryto już w starożytności, to wówczas spożywane były w zupełnie innej formie, niż znana nam współcześnie kawa. Jej nazwa wywodzi się od arabskiego słowa „qahwah” i niegdyś, jako napój specjalny, stosowano ją tylko podczas obrządków religijnych i w celach leczniczych. 

W Polsce, rytuał picia kawy zaczął rozpowszechniać się w XVII wieku. Początkowo napój ten uważano za szkodliwy i niesmaczny, lecz z czasem zyskał wielu zwolenników. Moda na picie kawy zrodziła się w Gdańsku – to właśnie tam powstały pierwsze polskie kawiarnie.

 

Jak parzyć kawę?

 

Przygotowanie wyśmienitej kawy to sztuka. Podczas parzenia należy zwracać uwagę na wiele aspektów. Przestrzegając kilku zasad, również w domowym zaciszu możesz delektować się smakiem wyjątkowego naparu.

Przygotowanie kawy zaczyna się już w momencie wyboru nasion. W zależności od rodzaju, kawa ma odmienny smak i różną zawartość kofeiny. Możesz wybierać spośród nasion mocno palonych, średnio palonych i jasno palonych (przy czym optymalny stopień palenia może zależeć od młynka w Twoim ekspresie – im mocniej kawa jest palona, tym lepiej).

Kawę najlepiej samodzielnie mielić tuż przed zaparzeniem. Dzięki temu będzie miała intensywniejszy aromat. Każdy rodzaj kawy ma określoną temperaturę oraz czas parzenia. Już na etapie zakupu kawy należy zapoznać się z tymi informacjami, co pozwoli na prawidłowe przygotowanie naparu. Warto mieć na uwadze, że sam napar nie zawiera kalorii, jednak dodatki smakowe w postaci mleka, śmietanki, posypek czy syropów już tak.

 

Metody parzenia kawy

 

To w jaki sposób zaparzysz kawę, zależy w dużej mierze od akcesoriów, którymi dysponujesz. Możesz zagotować napar w kawiarce, wykorzystać profesjonalny ekspres ciśnieniowy lub przelewowy. Najlepsze jednak jest to, że nawet w sytuacji, gdy nie masz w kuchni żadnych urządzeń do parzenia kawy, możesz zaparzyć w rondelku wyrafinowaną i orientalną kawę po turecku.

 

Przepisy na kawę

 

Smak i sposób przygotowania kawy w głównej mierze zależy od indywidualnych preferencji. Jednak dlaczego nie spróbować jej w różnych wariantach? Przykładowo wspomnianej kawy po turecku lub kawy gotowanej według filozofii pięciu przemian.

Zresztą kawa może mieć wiele wcieleń. Latem wielu zwolenników będzie miała z pewnością kawa mrożona. Można pokusić się również o spróbowanie lub samodzielne zrobienie lodów kawowych. Ciekawą przekąską będą również ziarna kawy do przegryzania. Można spotkać się również z ziarnami w czekoladzie. Czyż nie brzmi to jak prawdziwe pyszności?