Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Knedle

Knedle

Kiedy tylko pojawiają się pierwsze śliwki to znak, że nastała pora na knedle ze śliwkami. Nadzienie do knedli przygotujesz z każdego rodzaju śliwek, jedne będą delikatniejsze w smaku, inne...

Czytaj więcej
Knedle
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kiedy tylko pojawiają się pierwsze śliwki to znak, że nastała pora na knedle ze śliwkami. Nadzienie do knedli przygotujesz z każdego rodzaju śliwek, jedne będą delikatniejsze w smaku, inne (węgierki) bardziej wyraziste.

Jak zrobić knedle?

By je przygotować potrzebujesz ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, mąkę i śliwki. Ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto, rozwałkować je i podzielić na kwadraciki wielkości ok 3x3 cm. W kwadracikach ułóż śliwkę bez pestki (jeśli są duże podziel na pół lub ćwiartki) i sklej tak, by powstała kula. Przepis na knedle nie jest trudny, należy jedna pamiętać, by po uformowaniu kulek, knedle od razu gotować, inaczej zagniecione ciasto ziemniaczane będzie się rozpadało.

Knedle ze śliwkami doskonale smakują polane zrumienioną bułką tartą i masłem lub ze słodką śmietanką. Można serwować je także jedynie oblane masłem z odrobiną cukru pudru lub miodu. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę cukru waniliowego lub cynamonu, które podkreślą smak knedli ze śliwkami. Delikatniejsze w smaku będą knedle z renklodami, słodką i delikatną odmianą fioletowych śliwek, morelą lub brzoskwinią.