Knedle
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze śliwki to znak, że nastała pora na knedle ze śliwkami. Nadzienie do knedli przygotujesz z każdego rodzaju śliwek, jedne będą delikatniejsze w smaku, inne...
Czytaj więcej
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze śliwki to znak, że nastała pora na knedle ze śliwkami. Nadzienie do knedli przygotujesz z każdego rodzaju śliwek, jedne będą delikatniejsze w smaku, inne (węgierki) bardziej wyraziste.
Jak zrobić knedle?
By je przygotować potrzebujesz ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, mąkę i śliwki. Ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto, rozwałkować je i podzielić na kwadraciki wielkości ok 3x3 cm. W kwadracikach ułóż śliwkę bez pestki (jeśli są duże podziel na pół lub ćwiartki) i sklej tak, by powstała kula. Przepis na knedle nie jest trudny, należy jedna pamiętać, by po uformowaniu kulek, knedle od razu gotować, inaczej zagniecione ciasto ziemniaczane będzie się rozpadało.
Knedle ze śliwkami doskonale smakują polane zrumienioną bułką tartą i masłem lub ze słodką śmietanką. Można serwować je także jedynie oblane masłem z odrobiną cukru pudru lub miodu. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę cukru waniliowego lub cynamonu, które podkreślą smak knedli ze śliwkami. Delikatniejsze w smaku będą knedle z renklodami, słodką i delikatną odmianą fioletowych śliwek, morelą lub brzoskwinią.