Knedle z truskawkami
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozpuść masło i dodaj bułkę tartą, cały czas mieszaj na małej mocy płyty grzewczej, aż się lekko zarumieni. Odstaw.
Do jeszcze ciepłych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj łyżkę masła i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
Ziemniaki połącz z pozostałymi składnikami – mąką, solą i jajkiem. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Możesz wykorzystać do tego robota kuchennego.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Z ciasta uformuj wałek. Nożem odetnij mniejsze kawałki ciasta i rozpłaszcz na małe placuszki, na środku każdego umieść truskawkę, zlep brzegi jak na pierogi i dłońmi uformuj kule.
W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Knedle gotuj ok. 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane knedle wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Knedle podawaj z bułką tartą smażoną na maśle.
Komentarze