Knedle z truskawkami
Opis wykonania
Knedle to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Kluski z ziemniaków, mąki i jajek, nadziewane owocami - tym razem z truskawkami. Podawane z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Na patelni rozpuść masło i dodaj bułkę tartą, cały czas mieszaj na małej mocy płyty grzewczej, aż się lekko zarumieni. Odstaw.

Do jeszcze ciepłych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj łyżkę masła i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
Ziemniaki połącz z pozostałymi składnikami – mąką, solą i jajkiem. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Możesz wykorzystać do tego robota kuchennego.

Z ciasta uformuj wałek. Nożem odetnij mniejsze kawałki ciasta i rozpłaszcz na małe placuszki, na środku każdego umieść truskawkę, zlep brzegi jak na pierogi i dłońmi uformuj kule.
W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Knedle gotuj ok. 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane knedle wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.

Knedle podawaj z bułką tartą smażoną na maśle.