Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Knedle to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Kluski z ziemniaków, mąki i jajek, nadziewane owocami - tym razem z truskawkami. Podawane z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Składniki

700 g ciepłych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
300 g truskawek (umytych i pozbawionych szypułek)
200 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka masła
Szczypta soli
Do podania: ok. 100 g masła i 4 łyżki bułki tartej

Opis wykonania

1

Na patelni rozpuść masło i dodaj bułkę tartą, cały czas mieszaj na małej mocy płyty grzewczej, aż się lekko zarumieni. Odstaw.

2

Do jeszcze ciepłych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj łyżkę masła i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

Ziemniaki połącz z pozostałymi składnikami – mąką, solą i jajkiem. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Możesz wykorzystać do tego robota kuchennego.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Z ciasta uformuj wałek. Nożem odetnij mniejsze kawałki ciasta i rozpłaszcz na małe placuszki, na środku każdego umieść truskawkę, zlep brzegi jak na pierogi i dłońmi uformuj kule.

W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Knedle gotuj ok. 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane knedle wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.

5

Knedle podawaj z bułką tartą smażoną na maśle.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Trochę czasochłonne, ale warto.
MiszelPiszel
Wyglądają przepysznie…. Łza się w oku kręci… dzieciństwo .
Maria Izabela
Pyszne, delikatne ciasto