Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kopytkowe knedle z kaszą jaglaną i serem (palantówki)

Kopytkowe knedle z kaszą jaglaną i serem (palantówki)
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Fajny pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielną kolację.

Składniki

0,5 kg ugotowane ziemniaki
1 szklanka mąka pszenna
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. jajko
sól
1 szt. kasza jaglana
250 g ser biały

Opis wykonania

Kaszę przepłukać i ugotować. Ostudzić. Ser rozgnieść widelcem połączyć z kaszą, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i odrobinę soli. Wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok.0,5cm. Wykrawać kółka (nieco większe niż na pierogi). Na środek każdego placuszka kłaść porcję farszu zawinąć w kształt knedla. Ostrożnie wrzucić na osolony wrzątek gotować do momentu aż wypłyną, po tym czasie gotować jeszcze 1-2min. Podawać solo okraszone masełkiem lub jako dodatek zamiast ziemniaków. Świetnie smakuję przysmażone na patelni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych