Kopytkowe knedle z kaszą jaglaną i serem (palantówki)
4 porcje
Średnie
Składniki
Kopytkowe knedle z kaszą jaglaną i serem (palantówki)
Kopytkowe knedle z kaszą jaglaną i serem (palantówki)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę przepłukać i ugotować. Ostudzić. Ser rozgnieść widelcem połączyć z kaszą, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i odrobinę soli. Wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok.0,5cm. Wykrawać kółka (nieco większe niż na pierogi). Na środek każdego placuszka kłaść porcję farszu zawinąć w kształt knedla. Ostrożnie wrzucić na osolony wrzątek gotować do momentu aż wypłyną, po tym czasie gotować jeszcze 1-2min. Podawać solo okraszone masełkiem lub jako dodatek zamiast ziemniaków. Świetnie smakuję przysmażone na patelni.
Komentarze