Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kopytkowe knedle z kaszą jaglaną i serem (palantówki)

Kopytkowe knedle z kaszą jaglaną i serem (palantówki)
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Fajny pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielną kolację.

Składniki

0,5 kg ugotowane ziemniaki
1 szklanka mąka pszenna
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. jajko
sól
1 szt. kasza jaglana
250 g ser biały

Opis wykonania

Kaszę przepłukać i ugotować. Ostudzić. Ser rozgnieść widelcem połączyć z kaszą, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i odrobinę soli. Wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok.0,5cm. Wykrawać kółka (nieco większe niż na pierogi). Na środek każdego placuszka kłaść porcję farszu zawinąć w kształt knedla. Ostrożnie wrzucić na osolony wrzątek gotować do momentu aż wypłyną, po tym czasie gotować jeszcze 1-2min. Podawać solo okraszone masełkiem lub jako dodatek zamiast ziemniaków. Świetnie smakuję przysmażone na patelni.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych