Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kopytkowe knedle z kaszą jaglaną i serem (palantówki)

Kopytkowe knedle z kaszą jaglaną i serem (palantówki)

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Fajny pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielną kolację.

Kaszę przepłukać i ugotować. Ostudzić.
Ser rozgnieść widelcem połączyć z kaszą, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i odrobinę soli. Wyrobić na jednolite elastyczne ciasto.
Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok.0,5cm. Wykrawać kółka (nieco większe niż na pierogi). Na środek każdego placuszka kłaść porcję farszu zawinąć w kształt knedla. Ostrożnie wrzucić na osolony wrzątek gotować do momentu aż wypłyną, po tym czasie gotować jeszcze 1-2min.
Podawać solo okraszone masełkiem lub jako dodatek zamiast ziemniaków.
Świetnie smakuję przysmażone na patelni.
Agnieszka Chowaniec
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Co wiesz o gotowaniu?

Jajko w koszulce to inaczej?

 Jajko w koszulce to inaczej?