Kuchnia koreańska
Mimo ogromnej popularności azjatyckich kuchni koreańska kuchnia jest mało znana. Niewiele osób wie co się je w Korei. Tamtejsze dania są zróżnicowane, pełne smaku i niezwykle aromatyczne. Z pewnością...
Czytaj więcej
Mimo ogromnej popularności azjatyckich kuchni koreańska kuchnia jest mało znana. Niewiele osób wie co się je w Korei. Tamtejsze dania są zróżnicowane, pełne smaku i niezwykle aromatyczne. Z pewnością koreańską kuchnią powinni się nią zainteresować miłośnicy pikantnych dań. Chili jest jednym z najczęściej wykorzystywanych składników do przygotowania posiłków.
Kuchnia koreańska charakterystyka
Podstawowe składniki wykorzystywane na codzień w Korei to: ryż, pasta Dwenjang z fermentowanej soi, sos sojowy, chili oraz kimchi. Kimchi to fermentowane warzywa takie jak kapusta, rzepa, marchew, rzodkiewki czy ogórki. Można podawać je jako przystawkę lub wykorzystać jako jeden z elementów dania. Wybierając się do restauracji z kuchnią koreańską koniecznie trzeba spróbować bulgogów. Jest to marynowane na słodko mięso, które następnie jest smażone i grillowane. Gotowe mięso spożywa się w liściach perilli lub sałaty.
Innym wartym uwagi daniem jest kociołek Jeongol. Jest to wywar z dodatkiem różnego rodzaju mięs, owoców morza, warzyw, tofu, grzybów, pierożków i klusek.
W kuchni koreańskiej znajdują się dania na bazie mięs, owoców morza oraz wegetariańskie. Występują w niej aromatyczne zupy, sycące i pożywne owsianki, kleiki i gulasze. Wśród deserów jest wiele intrygujących i nietypowych pomysłów jak galaretka z żołędzi.
Istotnym aspektem, który łączy dania kuchni koreańskiej jest wykorzystanie produktów w całości i unikanie marnowania. Przykładowo z ogonów wołowych gotuje się tradycyjną i pożywną zupę a do resztek gulaszu Jeongol po dodaniu ryżu i jaj powstaje sycący kleik.