


Kimchi, czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw - kapusty pekińskiej, marchewki czy rzepy. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować je w domu.
Głąb kapusty odetnij. Kapustę podziel na liście i dobrze umyj. Następnie podziel na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Przełóż do dużej miski. W 1 litrze wody rozpuść 3 łyżki soli i wlej do kapusty. Przykryj talerzem, obciąż. Odstaw na godzinę.
Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W małym rondlu zagotuj wodę (200 ml) z mąką ryżową i cukrem. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż pasta zgęstnieje. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
Po przestudzeniu dodaj przyprawy – słodką i ostrą paprykę, sól oraz posiekany czosnek i cebulę. Wlej sos sojowy i dokładnie wymieszaj.
Do pasty dodaj warzywa – marchewkę, odsączoną kapustę i posiekany szczypior.
Całość zapakuj do słoika i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2–4 dni.
Po tym czasie próbuj kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstaw słoik do lodówki.