Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kimchi, czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw - kapusty pekińskiej, marchewki czy rzepy. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować je w domu.

Składniki

200 ml wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1 marchewka
1 kapusta pekińska (ok. 1 kg)
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku

Opis wykonania

1

Głąb kapusty odetnij. Kapustę podziel na liście i dobrze umyj. Następnie podziel na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Przełóż do dużej miski. W 1 litrze wody rozpuść 3 łyżki soli i wlej do kapusty. Przykryj talerzem, obciąż. Odstaw na godzinę.

2

Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

W małym rondlu zagotuj wodę (200 ml) z mąką ryżową i cukrem. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż pasta zgęstnieje. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.

Po przestudzeniu dodaj przyprawy – słodką i ostrą paprykę, sól oraz posiekany czosnek i cebulę. Wlej sos sojowy i dokładnie wymieszaj.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
3

Do pasty dodaj warzywa – marchewkę, odsączoną kapustę i posiekany szczypior.

Całość zapakuj do słoika i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2–4 dni.

Po tym czasie próbuj kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstaw słoik do lodówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Mi wyszło super ostre, ale właśnie takie lubię :D