Kurczak po koreańsku
 
                                            4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
sos:
Wartości odżywcze
Kurczak po koreańsku według Mateusza Gesslera
Kurczak po koreańsku według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
 
                        Kurczaka kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
 
                        W szerokim garnku rozgrzewamy na płycie grzewczej olej (do temp 170°C), wrzucamy mięso i smażymy ok. 10 minut. Na drugim palniku ustawiamy wok i rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy czosnek, pastę chili, ketchup, cukier i ocet, smażymy delikatnie przez ok. 5 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
 
                         
                        Do tak przygotowanego sosu przekładamy wcześniej usmażonego kurczaka i smażymy razem, podrzucając mięso w naczyniu, aż wszystkie składniki dokładnie obtoczą mięso.
Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z frytkami i kimchi.
Więcej przepisów kuchni azjatyckiej? Sprawdź >>
 
                                     
                             
                             
                 
                 
    -thumb.webp) 
                     
     
     
                     
                     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze