Kuchnia śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska bogata jest w warzywa, owoce, ryże, kasze, makarony, a także ryby i owoce morza. Ograniczone są w niej tłuszcze zwierzęce, które zastępuje się oliwą z oliwek. Potrawy...
Czytaj więcej
Dieta śródziemnomorska bogata jest w warzywa, owoce, ryże, kasze, makarony, a także ryby i owoce morza. Ograniczone są w niej tłuszcze zwierzęce, które zastępuje się oliwą z oliwek. Potrawy kuchni śródziemnomorskiej zawierają duże ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jadłospisie znaleźć można zupy warzywne, chude mięso, ryby i sałatki.
Kuchnia śródziemnomorska – charakterystyka
Kuchnia śródziemnomorska przez niektórych uważana jest za najzdrowszą dietę na świecie. Związana jest z tradycjami obszaru Morza Śródziemnego, dlatego też opiera się głównie na rybach i owocach morza. Jej odmiana, którą najbardziej znamy i która jest nam najbliższe, to kuchnia południowoeuropejska. Znajdziemy w niej, oprócz wspomnianych ryb, świeże warzywa i owoce, a najpopularniejszym dressingiem do sałatek będzie oliwa z oliwek. Częstym napojem do posiłku w regionach południowoeuropejskich jest wino. Dania zwyczaj są lekkie i niskokaloryczne.
Kuchnia śródziemnomorska – przepisy
Wśród dań śródziemnomorskich znajdziemy m.in. przepisy z kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy portugalskiej. Do najpopularniejszych zaliczyć można gazpacho – hiszpański chłodnik ze świeżych pomidorów i ogórków, zmiksowanych z cebulą, papryką i oliwą, francuską zupę rybną Bouillabaisse, składająca się z kilku gatunków ryb czy risotto z owocami morza, znane w Hiszpanii jako paella.