Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska bogata jest w warzywa, owoce, ryże, kasze, makarony, a także ryby i owoce morza. Ograniczone są w niej tłuszcze zwierzęce, które zastępuje się oliwą z oliwek. Potrawy...

Czytaj więcej
Kuchnia śródziemnomorska
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dieta śródziemnomorska bogata jest w warzywa, owoce, ryże, kasze, makarony, a także ryby i owoce morza. Ograniczone są w niej tłuszcze zwierzęce, które zastępuje się oliwą z oliwek. Potrawy kuchni śródziemnomorskiej zawierają duże ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jadłospisie znaleźć można zupy warzywne, chude mięso, ryby i sałatki.

Kuchnia śródziemnomorska – charakterystyka

Kuchnia śródziemnomorska przez niektórych uważana jest za najzdrowszą dietę na świecie. Związana jest z tradycjami obszaru Morza Śródziemnego, dlatego też opiera się głównie na rybach i owocach morza. Jej odmiana, którą najbardziej znamy i która jest nam najbliższe, to kuchnia południowoeuropejska. Znajdziemy w niej, oprócz wspomnianych ryb, świeże warzywa i owoce, a najpopularniejszym dressingiem do sałatek będzie oliwa z oliwek. Częstym napojem do posiłku w regionach południowoeuropejskich jest wino. Dania zwyczaj są lekkie i niskokaloryczne.

Kuchnia śródziemnomorska – przepisy

Wśród dań śródziemnomorskich znajdziemy m.in. przepisy z kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy portugalskiej. Do najpopularniejszych zaliczyć można gazpacho – hiszpański chłodnik ze świeżych pomidorów i ogórków, zmiksowanych z cebulą, papryką i oliwą, francuską zupę rybną Bouillabaisse, składająca się z kilku gatunków ryb czy risotto z owocami morza, znane w Hiszpanii jako paella.