Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Filety z makreli w chrupiącej bagietce z sosem salsa verde

Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Stambułu. Chcecie poczuć się jak w piękny letni dzień nad Bosforem? Poznajcie przepis na przepyszną kanapkę ze smażoną makrelą.

Składniki

2 filety z makreli
oliwa z oliwek
pół bagietki
1 sałata rzymska baby
½ czerwonej cebuli
salsa serde:
½ pęczka natki pietruszki (wymiennie kolendra lub mięta)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cytryny
sól

Opis wykonania

  1. Filety z makreli lekko posól. Smaż na patelni, używając do smażenia sensora płyty grzewczej PerfectFry, najpierw od strony skóry ok. 5–6 minut, później od strony mięsa ok. 2 minuty.
     
  2. Sałatę rzymską pokrój w poprzek na ok. 1 cm pasy. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Przygotuj sos: w bidonie blenderowym zmiksuj natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny oraz sól.
     
  3. Bagietkę przekrój z jednej strony. Dolną część bułki posmaruj sosem salsa verde, ułóż na niej sałatę. Na wierzchu ułóż filet z makreli, na niej połóż czerwoną cebulę, całość polej sosem i… poczuj się jak w Stambule!
     
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych