Filety z makreli w chrupiącej bagietce z sosem salsa verde

2 porcje
20 min
Łatwe
Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Stambułu. Chcecie poczuć się jak w piękny letni dzień nad Bosforem? Poznajcie przepis na przepyszną kanapkę ze smażoną makrelą.
Składniki
2 filety - z makreli
- oliwa z oliwek
0,5 szt. - bagietki
1 szt. - sałaty rzymskiej baby
0,5 szt. - czerwonej cebuli
Salsa serde:
0,5 pęczka - natki pietruszki albo kolendry lub mięta
2 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżka - cytryny
- sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
792 kcal
Tłuszcz
45.4 g
Węglowodany
39.8 g
Błonnik
53.7 g
Białko
2.7 g
Sól
1.7 g
Filety z makreli w chrupiącej bagietce z sosem salsa verde
Filety z makreli w chrupiącej bagietce z sosem salsa verde
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Filety z makreli lekko posól. Smaż na patelni, używając do smażenia sensora płyty grzewczej PerfectFry, najpierw od strony skóry ok. 5–6 minut, później od strony mięsa ok. 2 minuty.
- Sałatę rzymską pokrój w poprzek na ok. 1 cm pasy. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Przygotuj sos: w bidonie blenderowym zmiksuj natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny oraz sól.
- Bagietkę przekrój z jednej strony. Dolną część bułki posmaruj sosem salsa verde, ułóż na niej sałatę. Na wierzchu ułóż filet z makreli, na niej połóż czerwoną cebulę, całość polej sosem i… poczuj się jak w Stambule!
Komentarze