Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Firmowe danie kuchni śródziemnomorskiej prosto z Twojego grilla.

Składniki

600 g mielonego mięsa (pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 szczypta płatków chili
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki cząbru
Szczypta soli
Szczypta pieprzu do smaku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Drewniane patyczki do szaszłyków

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
234.8 kcal
Tłuszcz
7.5 g
Węglowodany
6.9 g
Błonnik
34.4 g
Białko
1.4 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

  1. Mięso mielone połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki.
  2. Dodaj jajko, przyprawy oraz bułkę tartą.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Z mięsa uformuj podłużne kotleciki i wbij w nie patyczki do szaszłyków.
  5. Szaszłyki ułóż na grillu i piecz po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.
  6. Gotowe szaszłyki podawaj w towarzystwie ulubionego sosu (z szaszłykami w stylu greckim dobrze komponuje się gęsty dip tzatziki).
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Danie przetestowane na elektrycznym grillu. Super alternatywa dla typowych dań z grilla :)
Patrycja Lewandowska
Trochę czasochłonne jak na szaszłyki, trzeba dobrze się wprawić z wbijaniem mielonego na patyczki, ale się udało. Warto spróbować przy okazji kolejnego grilla :)
Aleksandra J
Fajny pomysł na danie z grilla 😊 u nas z frytkami i sosem tzatziki 😊