Szaszłyki w stylu greckim
4 porcje
60 min
Średnie
4.5 (Ilość ocen: 4)
Firmowe danie kuchni śródziemnomorskiej prosto z Twojego grilla.
Składniki
600 g mielonego mięsa (pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 szczypta płatków chili
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki cząbru
Szczypta soli
Szczypta pieprzu do smaku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Drewniane patyczki do szaszłyków
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
234.8 kcal
Tłuszcz
7.5 g
Węglowodany
6.9 g
Błonnik
34.4 g
Białko
1.4 g
Sól
1.2 g
Szaszłyki w stylu greckim
Szaszłyki w stylu greckim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Mięso mielone połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki.
- Dodaj jajko, przyprawy oraz bułkę tartą.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Z mięsa uformuj podłużne kotleciki i wbij w nie patyczki do szaszłyków.
- Szaszłyki ułóż na grillu i piecz po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Gotowe szaszłyki podawaj w towarzystwie ulubionego sosu (z szaszłykami w stylu greckim dobrze komponuje się gęsty dip tzatziki).
Komentarze