Rostbef śródziemnomorski
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Rostbef z ziemniakami, włoszczyzną, czerwoną papryką, cukinią, bakłażanem i pomidorami.
Składniki
500 g ziemniaków
pęczek włoszczyzny (marchew, seler, dymka)
cebula (ok. 120 g)
czerwona papryka (150 g)
mały bakłażan (ok. 300 g)
mała cukinia (100 g)
pomidory
sól
pieprz
ząbki czosnku
1 kg rostbefu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Rostbef śródziemnomorski
Rostbef śródziemnomorski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki i warzywa umyć oraz pokroić w drobną kostkę. Marchew i ziemniaki ułożyć w dużej formie. Opłukać pieczeń w zimnej wodzie i osuszyć pęczek włoszczyzny papierowym ręcznikiem. Stronę z tłuszczykiem naciąć w romby. Pieczeń ze wszystkich stron dobrze przyprawić. Stroną z tłuszczykiem w dół dodać do ziemniaków i marchwi. Mięso w otwartej formie gotować i zrumienić w podany sposób. PO 25 minutach\ odwrócić. Pozostałe warzywa wymieszać z przyprawami,obłożyć pieczeń i gotować w dalszym ciągu.
Sposób nastawiania: gorące powietrze 170—190⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 25 minut oraz 90 W, 35-45 minut.
Komentarze