Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska jest jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni świata. Jej obecna forma to głównie efekt połączenia lokalnie dostępnych produktów z tradycjami kuchni chińskiej. Co ciekawe, w następstwie kolonizacji, nosi...
Czytaj więcej
Kuchnia wietnamska jest jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni świata. Jej obecna forma to głównie efekt połączenia lokalnie dostępnych produktów z tradycjami kuchni chińskiej. Co ciekawe, w następstwie kolonizacji, nosi też ślady wpływów francuskich.
Specjały kuchni wietnamskiej
W zgodzie z praktycznym duchem kultury azjatyckiej, kuchnia wietnamska czerpie z bogactwa tego, co Wietnamczycy otrzymują od natury. Jest więc ona pełna ryb oraz owoców morza, trawy cytrynowej, mięty wietnamskiej, kolendry i grzybów mun.
Do typowych rysów tej kuchni możemy zaliczyć:
-
używanie woka oraz spożywanie potraw pałeczkami
-
kleisty ryż jako baza wielu potraw – nawet deserów!
-
obfite użycie sosu rybnego
-
spożywanie sporych ilości świeżych ziół i warzyw (głównie sałaty)
-
kiszonki – o dziwo nie tylko z warzyw, ale też z owoców – np. arbuza
Kuchnia wietnamska – przepisy
Do klasycznych dań tego regionu możemy zaliczyć między innymi sajgonki (inaczej zwane „nem”) – czyli ciasto ryżowe wypełnione różnego rodzaju farszem. Kolejną znaną potrawą jest wietnamskie bun cha – grillowane, wieprzowe kotleciki podawane z ziołami i białym makaronem ryżowym. Dla fanów kuchni wschodniej kuszący będzie też przepis na zupę pho – wietnamski odpowiednik rosołu, spożywany właściwie od świtu do nocy. Wszystkie pożywne i nie pozwalające przejść obojętnie obok!