Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska

 

Kuchnia wietnamska jest jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni świata. Jej obecna forma to głównie efekt połączenia lokalnie dostępnych produktów z tradycjami kuchni chińskiej. Co ciekawe, w następstwie kolonizacji, nosi też ślady wpływów francuskich.

Specjały kuchni wietnamskiej

W zgodzie z praktycznym duchem kultury azjatyckiej, kuchnia wietnamska czerpie z bogactwa tego, co Wietnamczycy otrzymują od natury. Jest więc ona pełna ryb oraz owoców morza, trawy cytrynowej, mięty wietnamskiej, kolendry i grzybów mun.

Do typowych rysów tej kuchni możemy zaliczyć:

  • używanie woka oraz spożywanie potraw pałeczkami

  • kleisty ryż jako baza wielu potraw – nawet deserów!

  • obfite użycie sosu rybnego

  • spożywanie sporych ilości świeżych ziół i warzyw (głównie sałaty)

  • kiszonki – o dziwo nie tylko z warzyw, ale też z owoców – np. arbuza

Kuchnia wietnamska – przepisy

Do klasycznych dań tego regionu możemy zaliczyć między innymi sajgonki (inaczej zwane „nem) – czyli ciasto ryżowe wypełnione różnego rodzaju farszem. Kolejną znaną potrawą jest wietnamskie bun cha – grillowane, wieprzowe kotleciki podawane z ziołami i białym makaronem ryżowym. Dla fanów kuchni wschodniej kuszący będzie też przepis na zupę pho – wietnamski odpowiednik rosołu, spożywany właściwie od świtu do nocy. Wszystkie pożywne i nie pozwalające przejść obojętnie obok!