Duszona ligawa po wietnamsku
3 porcje
150 min
Łatwe
Składniki
Duszona ligawa po wietnamsku
Duszona ligawa po wietnamsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ligawę kroimy w bardzo cienkie paski, przekładamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego, mielonej papryki, wyciśniętego czosnku, sosu sojowego, octu ryżowego, sosu rybnego, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie kroimy marchewkę w słupki i wrzucamy na rozgrzany olej sezamowy, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paski pieczarek i mięso. Wszystko razem podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Wsadzamy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Dodajemy orzechy nerkowca, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku i podajemy z ryżemu lub kaszą. Smacznego!
Komentarze