Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna, krucha i rozpływająca się w ustach taka właśnie jest ligawa duszona po wietnamsku. Danie orientalne, którego musisz spróbować!

Składniki

400 g ligawa
6 łyżka sos sojowy
2 łyżka ocet ryżowy
2 łyżka sos rybny
2 szt. cebula
2 szt. marchewka
3 szt. ząbek czosnku
sól, pieprz
1 szt. szczypiorek
1/2 łyżeczka imbir
6 szt. pieczarka
1 łyżka słodka mielona papryka
3 łyżka olej sezamowy
1 szt. opakowanie orzechów nerkowca
1 szt. cytryna
500 ml bulion warzywny
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 garść garść natki pietruszki

Opis wykonania

Ligawę kroimy w bardzo cienkie paski, przekładamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego, mielonej papryki, wyciśniętego czosnku, sosu sojowego, octu ryżowego, sosu rybnego, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie kroimy marchewkę w słupki i wrzucamy na rozgrzany olej sezamowy, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paski pieczarek i mięso. Wszystko razem podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Wsadzamy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Dodajemy orzechy nerkowca, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku i podajemy z ryżemu lub kaszą. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciekawa orientalna inspiracja

Powiązane przepisy