Kaczka po wietnamsku
2 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kaczka po wietnamsku
Kaczka po wietnamsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W garnku z pokrywką rozgrzać łyżkę oleju. Włożyć nogi z kaczki skórą do dołu i obsmażyć aż tłuszcz się wytopi a skórka zezłoci. Przewrócić na drugą stronę i obsmażyć aż mięso zmieni kolor na jasnobrązowy. Wyjąć obsmażone mięso a z garnka ostrożnie odlać tłuszcz zostawiając jedynie ok. 1 łyżki tłuszczu w garnku. Czosnek obrać i rognieść płaską częścią noża, imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku, na małym ogniu podsmażyć przygotowany czosnek i imbir aż się zezłocą. Dodać anyż, w całości papryczki chili, trawę cytrynową i podsmażyć wszystko jeszcze przez minutę. Wlać sok pomarańczowy i sos rybny, dodać cukier, pieprz i obsmażone kawałki kaczki. Przykryć i dusić przez 1,5h. Po koniec duszenia dodać białe części cebuli dymki. Kaczkę wyjąć, dodać posiekany w paski ogórek oraz marchewkę, polać sosem, posypać szczypiorkiem i kolendrą, serwować z makaronem chińskim :)
Komentarze