Kurczak w miodzie
Kurczak w miodzie to wyśmienite rozwiązanie, gdy mięso znudziło nam się już w klasycznej wersji. Słodkawy posmak i złoty kolor to coś, co sprawdzi się na każdym talerzu. Miód...
Czytaj więcej
Kurczak w miodzie to wyśmienite rozwiązanie, gdy mięso znudziło nam się już w klasycznej wersji. Słodkawy posmak i złoty kolor to coś, co sprawdzi się na każdym talerzu. Miód wykorzystać można do marynaty zarówno gdy chcemy upiec całego kurczaka, jak i gdy chcemy przyrządzić skrzydełka, nóżki lub usmażyć pierś.
Przepis na kurczaka w miodzie
Kurczak pieczony w miodzie to potrawa w sam raz na niedzielny obiad. Tak przygotowany kurczak jest soczysty i wyrazisty w smaku, a zdobi go lekko karmelizowana skórka. Marynatę przygotujemy z soli, słodkiej i ostrej papryki, ziół, miodu i oleju. Nacieramy nią mięso z zewnątrz i od środka, a następnie układamy w brytfannie, podpiekając je do zarumienienia skórki. Następnie podlewamy wodą i pieczemy, od czasu do czasu polewając tym, co spłynęło na dół.
Innym, równie smacznym daniem są skrzydełka w miodzie. Do marynaty, oprócz miodu, potrzebna będzie musztarda, oliwa, sos sojowy i przyprawy, np. papryka słodka i słona, sól, czosnek. Skrzydełka wkładamy do rękawa, a następnie zalewamy je przygotowaną marynatą. Tak przyrządzone są idealnie soczyste. Palce lizać!