Miód pitny
Ten trunek, wyrabiany i spożywany już w czasach średniowiecza na terenach Polski i na Litwy, często zastępował wino. Tradycyjny podział miodów pitnych wyróżniapółtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki, z czego...
Czytaj więcej
Ten trunek, wyrabiany i spożywany już w czasach średniowiecza na terenach Polski i na Litwy, często zastępował wino. Tradycyjny podział miodów pitnych wyróżnia półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki, z czego dwa pierwsze należą do najmocniejszych, określanych niekiedy mianem miodów królewskich. Jakie są właściwości miodu pitnego? Czy można samemu zrobić miód pitny?
Czy miód pitny jest zdrowy?
Miód pitny jest napojem alkoholowym powstałym na bazie miodu pszczelego – najczęściej lipowego – w wyniku procesu fermentacji. Mówi się, że ten rodzaj trunku ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i trawienny, działa też napotnie. Powinno się go podawać w temperaturze pokojowej, choć zdarza się, że w zimie serwuje się go na ciepło, z przyprawami korzennymi i plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Miód pitny – przepis
Podział miodu pitnego na różne rodzaje wynika z użycia ilości wody do jego rozcieńczenia. Im bardziej rozcieńczony miód, tym szybciej dojrzewa, w przeciwieństwie do miodów zawierających mniej wody i leżakujących nawet kilka lat. Wyróżnić też możemy miody ziołowe, korzenne, chmielowe czy owocowe, do których dodaje się odpowiednie składniki.
Przy produkcji własnego trunku podstawową kwestią jest wybór dobrego miodu. Dodatkowo, potrzebne będą drożdże winiarskie, kwasek cytrynowy i woda. Pierwszym etapem jest przygotowanie matki drożdżowej z drożdży, wody i cukru, drugim – tzw. brzeczki miodowej z wody i miodu. Po dodaniu matki drożdżowej następuje proces fermentacji.