Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, podany z pieczonymi batatami i surówką z marchewki.

Składniki

1 szt. pierś z kurczaka
2 garść szpinak
3 szt. czosnek
3 szt. pomidory suszone
1/2 szt. cebula
1 szt. marchew
2 łyżka sok z limonki
1/2 łyżeczka miód
2 garść bazylia
1/2 szt. bataty
3 łyżeczka oliwa
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz

Opis wykonania

Bataty, obrać, pokroić w grubsze słupki. 1 łyżeczkę oliwy wymieszać z 1/2 szczypty soli, pieprzu i garścią świeżego rozmarynu. Bataty umieścić na papierze do pieczenia, dodać 2 ząbki czosnku. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Cebulę i 1 ząbek czosnku poddusić na łyżeczce oliwy, dodać niewielką ilość wody, szpinak, szczyptę pieprzu i pół szczypty soli, a po kilku minutach dodać pokrojone suszone na słońcu pomidory. Dodać pokrojone listki bazylii. Kurczaka delikatnie posolić i popieprzyć, naciąć w kilku miejscach po jednej stronie piersi, Do nacięć nałożyć farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Marchewkę obrać, zetrzeć na obieraczce. Dodać sok z limonki, posiekanych kilka listków bazylii, pół szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczkę oliwy i 1/2 łyżeczki miodu, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych