Pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
1 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty, obrać, pokroić w grubsze słupki. 1 łyżeczkę oliwy wymieszać z 1/2 szczypty soli, pieprzu i garścią świeżego rozmarynu. Bataty umieścić na papierze do pieczenia, dodać 2 ząbki czosnku. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Cebulę i 1 ząbek czosnku poddusić na łyżeczce oliwy, dodać niewielką ilość wody, szpinak, szczyptę pieprzu i pół szczypty soli, a po kilku minutach dodać pokrojone suszone na słońcu pomidory. Dodać pokrojone listki bazylii. Kurczaka delikatnie posolić i popieprzyć, naciąć w kilku miejscach po jednej stronie piersi, Do nacięć nałożyć farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Marchewkę obrać, zetrzeć na obieraczce. Dodać sok z limonki, posiekanych kilka listków bazylii, pół szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczkę oliwy i 1/2 łyżeczki miodu, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze