Kokosowe ciasto ucierane z morelami.
9 porcje
15 min
Łatwe
Składniki
Kokosowe ciasto ucierane z morelami.
Kokosowe ciasto ucierane z morelami.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez chwilę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie powoli wsypujemy suche składniki i mieszamy.
Dno formy do pieczenia o wymiarach 26 cm x 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowane ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układamy połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Morele smarujemy miodem.
Komentarze