Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki – cienkie placuszki z trzech prostych składników – jaj, mąki i mleka. Każdy zna ich smak i zapewne w każdej rodzinie krąży przepis idealny na naleśniki, podawany z...

Czytaj więcej
Naleśniki z serem
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Naleśniki – cienkie placuszki z trzech prostych składników – jaj, mąki i mleka. Każdy zna ich smak i zapewne w każdej rodzinie krąży przepis idealny na naleśniki, podawany z pokolenia na pokolenie. Co ciekawe, niezależnie od dodatków do naleśników – czy to naleśniki na słodko czy wytrawne, to ciasto naleśnikowe może być przygotowane dokładnie tak samo. Jak zrobić klasyczne, delikatne naleśniki? Jeśli jeszcze nie masz swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu, to odpowiedź znajdziesz na stronach Akademii Smaku!

Naleśniki z serem – najbardziej uniwersalna propozycja

Najprościej jest wykonać naleśniki na słodko z dżemem, cukrem lub z owocami. Ale warto spróbować różnych wariacji naleśników z serem, czyli z twarogiem. Odpowiedni dodatek składników do sera sprawi, że można wykonać zarówno naleśniki z serem twarogowym na słono, ale też doskonale będą smakować naleśniki z twarogiem na słodko.

Klasyczny przepis, który każdy powinien choć raz spróbować, to naleśniki na słodko z serem o aromacie waniliowym. Do twarogu wystarczy dodać odrobinę jogurtu, cukru pudru i wanilii – i obłożyć takim słodkim farszem cienkie placuszki.

Można wykonać też naleśniki z serem zapiekane – wystarczy po zawinięciu naleśników z farszem w rulony obłożyć je serem (żółtym lub mozzarellą) – i zapiekać w piekarniku do rozpuszczenia sera. Taka potrawa jest bardziej kaloryczna, ale jaka smaczna! Do tej wersji idealnie sprawdzi się nasz przepis na naleśniki z serem feta i szpinakiem. Smacznego!