Naleśniki z serem
Naleśniki – cienkie placuszki z trzech prostych składników – jaj, mąki i mleka. Każdy zna ich smak i zapewne w każdej rodzinie krąży przepis idealny na naleśniki, podawany z...
Czytaj więcej
Naleśniki – cienkie placuszki z trzech prostych składników – jaj, mąki i mleka. Każdy zna ich smak i zapewne w każdej rodzinie krąży przepis idealny na naleśniki, podawany z pokolenia na pokolenie. Co ciekawe, niezależnie od dodatków do naleśników – czy to naleśniki na słodko czy wytrawne, to ciasto naleśnikowe może być przygotowane dokładnie tak samo. Jak zrobić klasyczne, delikatne naleśniki? Jeśli jeszcze nie masz swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu, to odpowiedź znajdziesz na stronach Akademii Smaku!
Naleśniki z serem – najbardziej uniwersalna propozycja
Najprościej jest wykonać naleśniki na słodko z dżemem, cukrem lub z owocami. Ale warto spróbować różnych wariacji naleśników z serem, czyli z twarogiem. Odpowiedni dodatek składników do sera sprawi, że można wykonać zarówno naleśniki z serem twarogowym na słono, ale też doskonale będą smakować naleśniki z twarogiem na słodko.
Klasyczny przepis, który każdy powinien choć raz spróbować, to naleśniki na słodko z serem o aromacie waniliowym. Do twarogu wystarczy dodać odrobinę jogurtu, cukru pudru i wanilii – i obłożyć takim słodkim farszem cienkie placuszki.
Można wykonać też naleśniki z serem zapiekane – wystarczy po zawinięciu naleśników z farszem w rulony obłożyć je serem (żółtym lub mozzarellą) – i zapiekać w piekarniku do rozpuszczenia sera. Taka potrawa jest bardziej kaloryczna, ale jaka smaczna! Do tej wersji idealnie sprawdzi się nasz przepis na naleśniki z serem feta i szpinakiem. Smacznego!