Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową
8 porcje
50 min
Łatwe
Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.
Składniki
Naleśniki
500 ml mleka
100 ml wody gazowanej
250 g mąki pszennej
całe jajko
łyżka oleju
Ser
500 g sera białego trzykrotnie mielonego
100 ml jogurtu naturalnego *
5-6 łyżka cukru pudru
25 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
Frużelina truskawkowa
500 g truskawek
60 g cukru
limonka
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczka żelatyny spożywczej
2-3 łyżka chipsy kokosowe
Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową
Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Naleśniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser
Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera i dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników.
Frużelina truskawkowa
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i sok z limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż całkowicie cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do truskawek, mieszamy i chwilę gotujemy. Truskawki zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do truskawek. Dokładnie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.
Naleśniki smarujemy kokosowym serem, składamy w trójkąty i polewamy sosem truskawkowym. Wierzch posypujemy chipsami kokosowymi. Dekorujemy świeżymi truskawkami.
Notes
* jogurtu dodajemy tyle, aby ser nie był zbyt suchy
Komentarze