Orzechy macadamia
Australia, Nowa Kaledonia i Sulawesi to kraje pochodzenia pysznej i zdrowej przekąski, którą są orzechy macadamia. Te egzotyczne smakołyki otacza brązowa skorupka, a w środku znajduje się kolisty, jasnokremowy...
Czytaj więcej
Australia, Nowa Kaledonia i Sulawesi to kraje pochodzenia pysznej i zdrowej przekąski, którą są orzechy macadamia. Te egzotyczne smakołyki otacza brązowa skorupka, a w środku znajduje się kolisty, jasnokremowy orzech. Ze względu na niezwykłą twardość łupiny do ich otwarcia potrzebna jest łuskarka – maszyna służąca do oddzielenia orzecha od skorupki.
Orzechy macadamia – właściwości
Orzechy macadamia mają największą spośród wszystkich orzechów zawartość tłuszczu – ponad 70%! Ta kaloryczna przekąska zawiera w większości tłuszcze nienasycone, które pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu, między innymi na pracę układu krwionośnego i redukcję poziomu cholesterolu. Oprócz tego orzechy mają w sobie dużo składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez i cynk oraz witamin – A, E i z grupy B.
Przepisy z orzechami macadamia
Orzechy macadamia mają delikatny, maślany posmak, dzięki czemu wspaniale sprawdzą się jako alternatywa dla wszelkich słonych i niezdrowych przekąsek, a także jako składnik przeróżnych deserów, zup, sałatek owocowych czy mięsno-warzywnych. Mogą być również dodatkiem do farszów, past do chleba, owsianek lub musli.