Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Orzechy macadamia

Orzechy macadamia

Australia, Nowa Kaledonia i Sulawesi to kraje pochodzenia pysznej i zdrowej przekąski, którą są orzechy macadamia. Te egzotyczne smakołyki otacza brązowa skorupka, a w środku znajduje się kolisty, jasnokremowy...

Czytaj więcej
Orzechy macadamia
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Australia, Nowa Kaledonia i Sulawesi to kraje pochodzenia pysznej i zdrowej przekąski, którą są orzechy macadamia. Te egzotyczne smakołyki otacza brązowa skorupka, a w środku znajduje się kolisty, jasnokremowy orzech. Ze względu na niezwykłą twardość łupiny do ich otwarcia potrzebna jest łuskarka – maszyna służąca do oddzielenia orzecha od skorupki.

Orzechy macadamia – właściwości

Orzechy macadamia mają największą spośród wszystkich orzechów zawartość tłuszczu – ponad 70%! Ta kaloryczna przekąska zawiera w większości tłuszcze nienasycone, które pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu, między innymi na pracę układu krwionośnego i redukcję poziomu cholesterolu. Oprócz tego orzechy mają w sobie dużo składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez i cynk oraz witamin – A, E i z grupy B.

Przepisy z orzechami macadamia

Orzechy macadamia mają delikatny, maślany posmak, dzięki czemu wspaniale sprawdzą się jako alternatywa dla wszelkich słonych i niezdrowych przekąsek, a także jako składnik przeróżnych deserów, zup, sałatek owocowych czy mięsno-warzywnych.  Mogą być również dodatkiem do farszów, past do chleba, owsianek lub musli.